Önkéntes állatorvosok segítenek a menekültek kutyusain a szlovák-ukrán határon

2022. március 9. - 09:53 | Belföld

Az Ukrajnából menekülők próbálják a legértékesebb dolgaikat magukkal vinni. A gyerekek kérésére sok esetben ide tartoznak a házikedvenceik is. Felsőnémeti ezért létrehozott egy úgynevezett állat hotspotot, ahol szakemberek foglalkoznak az emberekkel és kedvenceikkel egyaránt.

Önkéntes állatorvosok segítenek a menekültek kutyusain a szlovák-ukrán határon
TASR-felvétel

„Felajánlunk nekik egy alap állatorvosi kivizsgálást, becsippeljük őket és természetesen kapnak eledelt. Ami pedig a legfontosabb, hogy információval látjuk el őket” – mondta Peter Vozárik, az állatvédelmi pont koordinátora.

Vozárik szerint naponta körülbelül 80-100 állat lépi át a határt gazdájával. „Nekünk nem kötelező itt tartózkodnunk, de itt akarunk lenni, hogy segítsünk az ideérkezőknek és kisállataiknak” – tette hozzá.

Sokan macskával vagy kiskutyával a hátizsákjukban érkeznek. Az említett segélypontban kapnak pórázt vagy szállításra alkalmas eszközt.

Megtörtént már olyan is, hogy határátlépés után az autóban indult be a kutya ellése. „Megvizsgáltuk a kutyákat, majd a legközelebbi állatorvoshoz küldtük őket” – mondta Vozárik.

Leggyakrabban kutyával vagy macskával érkeznek a menekülők, de volt már, aki papagájjal, hörcsöggel, patkánnyal érkezett az országba.

(noviny.sk)