Önkéntes takarítás Nagymegyeren - A pénzügyi bizottság a konkrét jövőbeli tervek hiányával magyarázza elutasítását

A nagymegyeri buszmegálló helyzetével portálunk néhány hete kezdett el foglalkozni, amikor is a városi képviselők önkéntes takarító brigádot szerveztek, hogy rendbe tegyék az ott uralkodó szörnyű körülményeket.

Önkéntes takarítás Nagymegyeren - A pénzügyi bizottság a konkrét jövőbeli tervek hiányával magyarázza elutasítását
Fotók: Barczi Dániel és Nagymegyer város hivatalos honlapja- További felvételekért kattints!

A témában érintettek szinte már mind szót kaptak, hogy elmondják ezzel kapcsolatos álláspontjukat. Legutóbb Nagymegyer polgármesterével, Holényi Gergővel beszélgettünk.

„Megválasztásom óta nem telt el úgy hónap, hogy ne került volna szóba a nagymegyeri buszpályaudvar, mely napjainkra sajnos már nem teljesen kihasznált. Városunk nem rendelkezik olyan sűrű buszközlekedéssel, hogy az SAD teljes igénybevétellel üzemeltethesse azt. Tavaly decemberben kezdtem el tárgyalni a dunaszerdahelyi SAD vezetőségével, akik szeretnének megszabadulni ettől az épületegyüttestől. Januárban írásba adták, hogy el kívánják adni, elsősorban a városnak” – mondta a polgármester, akinek állítása szerint e projekt bizottsági szinten megrekedt.

Sobek Darina (fotó: Cséfalvay Á. András)

Ebből kifolyólag felkerestük az illetékes pénzügyi bizottság elnökét, Sobek Darinát, s arra kértük, fejtse ki a bizottság döntésének pontos okát.

„Elsősorban nem szeretném bírálni polgármesterünk nyilatkozatát, ugyanis mint minden más dolog, ez az ügy is több nézőpontból vizsgálható” – kezdte.

Sobek Darinától megtudtuk, a pénzügyi bizottság 2019 márciusi ülése az építészeti bizottsággal együtt zajlott, mivel több, mindkét bizottságot érintő városi szintű ügy volt napirenden. A programpontok között szerepelt a nagymegyeri buszmegálló is.

„Mind a pénzügyi, mind az építészeti bizottság tagjai kifejtették erről véleményüket. A polgármesterünk szerint érdemes lenne a városnak megvásárolnia a területet, mivel több befektető is érdeklődött iránta, ám végső döntés ezen az ülésen nem született, mivel a részletek számunkra ismeretlenek voltak. Értem ezalatt, hogy nem volt információnk a befektetőkkel, illetve a befektetési szándékkal kapcsolatban, így a javaslatot a pénzügyi bizottság sem támogatni, sem elutasítani nem tudta. Részünkről további kérdések is felmerültek, mint például, hogy amennyiben a város megvásárolná a területet, milyen konkrét szándékkal tenné azt, illetve milyen költségeket vonna maga után az épület lebontása. Tudomásom szerint ez volt az egyetlen bizottsági ülés, ahol az SAD tulajdonában lévő terület napirendi ponton szerepelt, a jegyzőkönyvet átvizsgálva a májusi hónapban erről nem esett szó”

 – fejtette ki a pénzügyi bizottság elnöke.

Tehát, a bizottság az elutasítását a konkrét jövőbeli tervek hiányával magyarázza. Ugyanakkor a polgármester állítása alapján, ő megosztotta tervét a bizottsági tagokkal, mely szerint a jövőben a buszpályaudvar helyére egy új, modern poliklinikát építtetne.

Időközben az internetes közösségi oldalon működő nagymegyeriek számára fenntartott csoportban újabb vita alakult ki a buszmegállóval kapcsolatban. Vannak, akik egyenesen felháborítónak tartják, hogy az SAD pénzért akarja eladni a jelenlegi buszmegálló területét a városnak. Szó esett az újonnan építeni kívánt buszmegállókról is. Ezzel kapcsolatosan kételyek merültek fel.

„A ČSAD mikor felépítette ezt a buszmegállót, büszke volt rá és gondoskodott róla. Mióta magánkézbe került, azóta néz ki így. Ez az övék és nem tudnak róla gondoskodni. Ha kapnak máshol helyet, ott igen? Nem hiszem!”

– írja egy helyi lakos.

Az SAD nagymegyeri buszmegállóval kapcsolatos illetékesét távolléte miatt eddig nem állt módunkban felkeresni, azonban a napokban erre is sort kerítünk, hogy első kézből értesülhessünk terveikről és elképzeléseikről.

SzC