Önkénteseknek köszönhetően kétszáz facsemetével gazdagodott a Kürti-sziget bekötőútja

2019. november 10. - 19:07 | Régió

A helyiek önkéntes faültetésbe kezdtek a Csallóközkürtöt a Kürti-szigetekkel összekötő út mentén, szombaton.

Önkénteseknek köszönhetően kétszáz facsemetével gazdagodott a Kürti-sziget bekötőútja
Fotók: Tóth Tamás - További képekért kattints!

Az eső és a hideg idő nem tántorította el az önkénteseket. A terveiknek megfelelően, már szombat délelőtt tíz órakor a helyszínen sürögtek-forogtak.

„Régebben volt itt egy szép tölgyliget, amit azonban nagy sajnálatunkra eltávolítottak innen, kivágták az összes fát, ugyanakkor nem helyettesítették azokat újakkal. Mi, szigetlakók nagyon nehezen viseltük, hogy egyre csak tűnnek el innen a fák. Mindig vártuk, hogy talán valaki majd megoldja ezt a problémát helyettünk, de persze ez nem történt meg, ezért idén tavasszal néhány ismerőssel, baráttal, helyi lakossal összefogtunk, és eldöntöttük, hogy kialakítunk egy új faligetet” – kezdte Horváth Péter, a faültetés kezdeményezője.

Hatszáz hársfát szeretnének kiültetni a két és fél kilométeres útszakaszon. Első ízben, azaz tegnap, ebből kétszáz facsemete már a helyére is került.

Ezt a számot előzetesen határozták meg egy szakember segítségével, aki az ültetés napján is végig jelen volt, s ügyelt arra, hogy minden a facsemeték igényeinek megfelelően történjen.

Horváth Péter

Az akciót támogatta a csallóközkürti önkormányzat, a természetvédők, a helyi vadász egyesület, az erdészek, a horgászok, valamint az önkéntes tűzoltók is. „Nagy öröm számomra, hogy ilyen nagy támogatottságra lelt a kezdeményezésünk. Aki csak tudott, segítő kezet nyújtott” – húzta alá Horváth Péter, aki továbbá kifejtette, szeretnék a többi település lakóit is arra buzdítani, hogy nem feltétlenül kell mindig arra várni, hogy valamilyen pályázat útján valósuljanak meg dolgok.

„A polgári összefogás csodákra képes”

– hangsúlyozta.

A kezdeményezésben részt vevők célja, hogy a Csallóközben minél több természetbarát kikapcsolódási lehetőség legyen. Szeretnék, ha minél több zöld övezet alakulna ki, ahol az emberek kellemesen kikapcsolódhatnak.

A következő adagot, – vagyis 400 darab fát – Péter elmondása szerint jövő tavasszal fogják elültetni.

„Az erdészekkel további együttműködést is tervezünk. Szeretnénk segítséget nyújtani tervükhöz, miszerint szélfogókat helyeznének el az út mentén. Ha van egy célkitűzésünk, azt meg is lehet valósítani, csak nagyokat kell álmodni” – zárta beszélgetésünket Horváth Péter.

SzC