Önkormányzatok és polgári társulások pályázhatnak Nagyszombat megye kiírására, 600 ezer eurót osztanak szét köztük

2021. január 8. - 15:07 | Régió

Kulturális és sporttevékenységre, valamint a szociális ellátás és az egészségügy fejlesztésére hirdetett meg pályázatot Nagyszombat megye. Összesen 600 ezer eurót különítettek el e célra.

Önkormányzatok és polgári társulások pályázhatnak Nagyszombat megye kiírására, 600 ezer eurót osztanak szét köztük
Illusztrációs felvétel (pexels)

A pályázat az önkormányzatokat és a polgári társulásokat érinti, ők azok, akik élhetnek a lehetőséggel.

„Minimum 500 euró igényelhető, maximális összeg nincsen megszabva. A tapasztalatból kiindulva azonban körülbelül 2-től 5 ezer euróig terjedő csomagot ad a megye egy pályázónak. Széles körben kihasználható ez a lehetőség: a kulturális aktivitásokon át az eszközvásárlásig nagyon sok minden belefér. Ide tartozik a különféle fesztiválok szervezése is, viszont e téren elég kritikus a helyzet, hiszen még nem tudjuk, hogyan fog alakulni a pandémia”

– magyarázta Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke.

Hozzátette, a koronavírus-járvány miatt tavaly törölték a fesztiválokra vonatkozó pályázatokat. Idén, amennyiben a helyzet úgy alakul, hogy a nyertes pályázó a járvány miatt mégsem tudja megvalósítani az eltervezett rendezvényt, a helyzethez mindenképpen alkalmazkodnia kell, s a támogatás összegét vissza kell adnia a megyének. „Pozitívan állunk a dolgokhoz, bízunk benne, hogy nyáron már megvalósulhat néhány fesztivál” – tette hozzá Berényi József, aki megerősítette a hírt, miszerint az előző évekkel ellentétben most minden pályázó akár két projektet is benyújthat.

A pályázatra szánt összeget a 2021-es év költségvetésének összeállításakor sikerült elkülöníteni. „2020-ban, a járványhelyzetre való tekintettel töröltük ezt a pályázatot. Ebből kifolyólag rendelkeztünk spórolással, illetve a kormánytól kaptunk támogatást a költségvetési hiány pótlására” – mondta el a Paraméternek a megyei alelnök. Hozzátette azt is, tudják, hogy jelenleg mindenki nehéz helyzetben van, így a polgári társulások és önkormányzatok is. Éppen ezért gondolták úgy, hogy ha tudnak, segítő kezet nyújtanak.

„Bár nem egy hatalmas összegről van szó, némi segítséget biztosan jelent a pályázóknak”

– húzta alá Berényi.

A pályázatokat február 5-ig kell beadni elektronikus úton. Ezeket a megyei képviselők bírálják majd el. A döntés előreláthatólag március végéig fog megszületni.

(SzC)