Online is kérvényezhető az új személyi igazolvány

2022. augusztus 5. - 14:17 | Belföld

Új személyi igazolvány kiállítása elektronikus úton is kérhető – emlékeztet a belügyminisztérium.

Online is kérvényezhető az új személyi igazolvány
-illusztráció- (Fotó: TASR/Jaroslav Novák)

A szolgáltatást azoknak ajánlják, akik lakóhelyet változtattak, vagy lejárt az okmányuk. Figyelmeztetnek a nyaralni készülők rohamára az okmányosztályokon. A TASR-t erről Zuzana Eliášová, a belügyminisztérium szóvivője tájékoztatta.

Az elektronikus szolgáltatást aktivált, chipes elektronikus személyazonosító igazolvánnyal és /BOK/ biztonsági személyi kóddal, azaz elektronikus kapcsolattartásra előkészített okmánnyal vehetik igénybe az állampolgárok.

"Az e-szolgáltatás igénybevételének feltétele, hogy a felhasználó arcképe és aláírása ne legyen öt évnél régebbi a belügyminisztérium adminisztratív listáján. A 18 éven aluli felhasználók arcképe és aláírása nem lehet három évnél régibb”

– magyarázta a szóvivő.

Eliášová kiemelte azt is, a személyi igazolvány kiadásának igénylésekor alacsonyabb a díj, ha az állandó lakhelyet online változtatunk, 4,50 euró helyett 2 eurót kell fizetni érte.

Figyelmeztetik az elektronikus aláírást igénylő e-szolgáltatások felhasználóit, hogy a hagyományos és elektronikus úton megszerzett új személyi igazolvány nem veszi át automatikusan az elektronikus aláíráshoz korábban használt tanúsítványokat. Ezért ezeket újra kell telepíteni, ami megtehető elektronikusan az eID-alkalmazáson keresztül.

„Más országokkal ellentétben Szlovákia ingyenesen biztosítja az elektronikus aláírási tanúsítványokat a felhasználóknak”

– jegyezte meg Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter.

A személyi igazolvány kiállítása iránti kérelem benyújtása a https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/main/zivotne-situacie/menu-doklady/sluzba-ziadost-vydanie+obcianskeho+preukazu+s+cipom/ linken érhető el.

TASR/para