Online rendelhetők Szlovákiában az első otthoni koronavírus-tesztek, de olyanok, mint amiket Matovič egyből dobna a Dunába

2020. április 6. - 08:51 | Belföld

Az interneten megjelentek az első otthoni gyorstesztek a Covid-19 megbetegedésre. Az Állami Gyógyszerellenőrző Intézetnél nincsenek regisztrálva, de a terjesztőjük szerint erre nincs is szükség - írja a SME.

Online rendelhetők Szlovákiában az első otthoni koronavírus-tesztek, de olyanok, mint amiket Matovič egyből dobna a Dunába
Illusztráció

A disztribútor Recept Zvolen nevű cég szerint a teszteket az Európai Unió jóváhagyta, éppen ezért nincs rá szükség, hogy azok a hazai gyógyszerellenőrzési intézet egészségügyi segédeszközeinek nyilvántartásában is szerepeljenek. A SME napilap számára ezt az intézet is megerősítette. "Amennyiben a teszt valamely EU-tagállamban be van regisztrálva, és teljesíti a törvényi feltételeket, árusítható anélkül is, hogy az intézet adatbázisában szerepelne" - jegyezte meg Magdaléna Jurkemíková szóvivő, hozzátéve, ettől függetlenül ellenőrizni fogják a tesztek árusítását.

Ezekkel a gyorstesztekkel a szervezet által termelt ellenanyagok mértékét mérik, gyártója szerint a teszt megbízhatósága eléri a 90%-ot. Ugyanakkor a lap szerint hasonló tesztről van szó, mint amiket még Peter Pellegrini kormánya rendelt több milliós mennyiségben, és amelyekről Igor Matovič azt mondta, hogy mehetnek egyből a Dunába.

Jozef Beňo, a teszteket Szlovákiában terjesztő cég vezetője elmondta, hogy Kínában vásárolták, de ne árulja el, honnan, mert akkor a konkurencia is lecsapna rá.

"Ez egy elismert kínai vállalat, amely hosszú ideje tesztek, például terhességi tesztek gyártásával foglalkozik, nem akarjuk viszont nyilvánossá tenni a know-how-unkat" - fogalmazott.

Beňo saját online boltján keresztül, de a Mall.sk-n keresztül is kínálta eladásra a teszteket. Utóbbi társaság ugyanakkor pénteken leállította az eladásokat, Beňo szerint azért, mert valamilyen "releváns dokumentumokat" kértek tőle az áruról. Azt nem konkretizálták, hogy mit.

A teszt a méréshez aranykolloidot használ, ami egy arany-nanorészecskéket tartalmazó oldat. A páciens megböki az ujját, majd egy pipettával vérmintát vesz, amit rácseppent a tesztelési felületre. Erre aztán rácseppent két cseppet az oldatból, majd megmutatkozik, hogy megtalálhatók-e a vérében az IgG és IgM ellenanyagok.

A kínai gyártó figyelmeztet arra, hogy amennyiben e teszt pozitív, azt még egy közvetlen vírustesztnek is igazolnia kell. Beňo ugyanakkor figyelmeztet, hogy ez minden egyéb, például a terhességi tesztnél is így van, tehát az eredmény tulajdonképpen tájékoztató jellegű.

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet figyelmeztetett már korábban is, hogy az interneten felbukkanhatnak gyorstesztek a koronavírus-fertőzésre, a vásárlókat viszont arra figyelmeztetik, hogy ellenőrizzék le, hogy a megvásárolandó áru teljesíti-e az alapvető követelményeket, melyeket ilyesminek teljesítenie kell. Ez azt jelenti, hogy a csomagolásán fel kell tüntetni a gyártóról szóló információkat vagy a szlovákiai hivatalos képviselőjével kapcsolatos adatokat, emellett a CE jelzést, amely azt jelenti, hogy az áru forgalomba hozható az EU-ban.

Beňo állítása szerint az általuk terjesztett termék teljesíti ezeket a feltételeket.

(SME)