Ónos esőre figyelmeztet a meteorológiai intézet - a csúszós utak a Csallóközben is megnehezíthetik a közlekedést

2023. január 31. - 21:15 | Régió

Szlovákia nyugati és déli részén ónos esőre kell számítani. Ezzel összefüggésben a meteorológusok elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Pozsony, Nyitra és Nagyszombat megyére, valamint Trencsén és Besztercebánya megye járásaira. A riasztás szerda délelőtt 10 óráig lesz érvényben.

Ónos esőre figyelmeztet a meteorológiai intézet - a csúszós utak a Csallóközben is megnehezíthetik a közlekedést
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Erről a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) tájékoztat honlapján.

Jelentős havazásra figyelmeztetnek a meteorológusok az egész Zsolna megyében és a Poprádi járásban. Az ottani figyelmeztetések előzetesen péntekig (február 3-ig) esedékesek.

"Tizenkét óra alatt akár 10-15 centiméter hó is eshet"

- figyelmeztetett az intézet.

Péntekig érvényes a hóátfúvások miatti figyelmeztetés is, amely a teljes Zsolna megyére, valamint Poprádi, Késmárki, Púchovi, Privigyei, a Vágbesztercei (Považská Bystrica), Breznoi és Besztercebánya járásra is vonatkozik.

"Hóátfúvások kialakulása és a hószállingózás potenciális veszélyt jelent a közlekedésre"

- figyelmeztettek a meteorológusok.

Nyugat-Szlovákia több járásában és Poprádon is csütörtökig (február 2-ig) van érvényben a szélriasztás, ahol a széllökések esetenként elérhetik a 65-75 kilométeres óránkénti sebességet.

"A várható szélsebesség az adott évszakban és térségben normális, de kisebb károkat okozhat"

- közölte az intézet.

A hegyekben a szélre is figyelni kell, ami egészen péntekig keserítheti megSzlovákia északi részét. Körülbelül 1400 méter feletti területeken 110-135 kilométer/órás erősségűek lehetnek a széllökések.

"Az előrejelzett szélsebesség az évszakban és a térségben normális, de potenciális veszélyt jelent a túrázásra és a hegymászásra egyaránt"

- figyelmeztetnek a meteorológusok.

TASR/para

Címkék: ónos eső