Önvédelemből ölt, felmentette a bíróság a Pozsony belvárosában késelő indiait!

A bíróság szerint a férfi önvédelemből ölt, amiről egy videó is tanúskodik.

Önvédelemből ölt, felmentette a bíróság a Pozsony belvárosában késelő indiait!

2017 októberében a pozsonyi Hviezdoslav téren történt egy késelős tragédia, melynek következtében a helyszínen életét vesztette a 37 éves Branislav. Az elkövető Nishit Timothy, egy indiai származású, de szlovák állampolgársággal rendelkező férfi, aki nyakon szúrta az egyik támadóját. A férfi elvérzett, hiába próbáltak rajta szinte azonnal segíteni. Nishit Timothy megsebesített egy másik férfit is, majd elrohant, a Mihály-kapunál tartóztatták le a rendőrök alig háromnegyed órával később.

Az első hírek arról szóltak, hogy egy taxi miatt szólalkoztak össze, Nishit azonban később jelezte, hogy önvédelemből húzta elő a kést, mivel rasszista indítékkal rátámadtak.

A Pozsonyi Járásbíróság egy év elteltével hozott ítéletet, felmentette a férfit, de az ítélet egyelőre nem jogerős. Egy videó tanúsága szerint Branislav és két másik férfi valóban rátámadt, erre épült a vádlott védelme. A videón látható, ahogy a három férfi először az útját állja, majd megtámadja az indiait. Nishit először finomabb módszerrel próbálta elhárítani a támadást, aminek következtében Branislav elesett, de újra felállt, és agresszívan visszatámadott. Nishit ekkor vette elő a kést. Ezzel sem támadott, csak vagdosott eleinte, mivel azonban nem hagyták abba, szúrt.

A vád pedig azt bizonygatta, hogy a szúrás nyakra bizony bűncselekmény. A vádlott szerintük két késsel és egy boxerrel felfegyverezve járt a városba, rámutattak emellett, hogy a történtek után Timothy nem nyújtott segítséget, hanem elrohant és a kést eldobta.

A pszichiáteri szakvélemény szerint Nishit Timothy nem sérült lelkileg, fel tudja mérni tettének súlyát, és nem mutat semmilyen agresszivitásra utaló jelet.

Már egy héttel ezelőtt ítéletet akartak hirdetni, ám a bíró lebetegedett, és el kellett halasztani.

"A vádlott cselekedete megfelel a jogos önvédelemnek" - jelentette ki végül a kirendelt bíró.

A támadás éjszakája után a szélsőséges weboldalak úgy kezdték terjeszteni a tragédia hírét, minthogy terrortámadás történt, ami a bevándorlási válsággal függ össze. Ehhez képest Nishit Timothy nem menekült, 2004-ben házasodott össze egy szlovák nővel, két gyermekük is van, és egy vezető IT-vállalatnál dolgozott.

A bíró az ítélethirdetéskor is felhívta a figyelmet arra, hogy egyre súlyosabbak a rasszista indíttatásból elkövetett támadások, és egyre gyakoribb a fiatalok részéről mutatott agresszív viselkedés.

(SME/TASR)