Önzőség, dominancia, manipuláció, kompenzáció - ezt mondta a pszichológus az alsóhatári maffiaper vádlottjairól

2021. szeptember 27. - 21:30 | Régió

A vádlottakat vizsgáló pszichológus szakértő kihallgatására került sor az alsóhatári maffiaper hétfői (szeptember 27.) tárgyalásán.

Önzőség, dominancia, manipuláció, kompenzáció - ezt mondta a pszichológus az alsóhatári maffiaper vádlottjairól
Dora Ferenc alsóhatári polgármester (jobbra), és fia, ifj. Dora Ferenc, vagyis apa és fia a vádlottak padján - A fotóra kattinva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Paraméter)

A Specializált Büntetőbíróságon zajló eljárás három hónapja került parkolópályára, miután a négy vádlottról korábban pszichológiai szakvéleményt készítő pszichológus, Karol Kleinmann koronavírus-fertőzés következtében életét vesztette.

Mivel elhalálozása miatt a szakértő kihallgatása meghiúsult, a vádlottak védőügyvédei ragaszkodtak ahhoz, hogy új szakvélemények készüljeneik védenceikről, és ezután kerüljön sor az új pszichológus szakértő kihallgatására is.


Öt gyilkosság, egy megrendelt, de végre nem hajtott merénylet, gazdasági csalás, maffiatagság és drogbirtoklás. Erről szól az alsóhatári maffiaper.

Összes kapcsolódó cikkünk:

ALSÓHATÁRI MAFFIAPER

DUNASZERDAHELYI MAFFIA


Az újonnan megbízott pszichológus szakértő, Mariana Ťapušíková a nyár folyamán megvizsgálta a vádlottakat - Dora Ferencet, ifj. Dora Ferencet, Alföldi Lászlót és Szamaránszky Rolandot -, elkészítette részletes szakértői véleményét, majd hétfőn ezeket elő is adta a bíróságon.

A súlyos, akár életfogytig tartó büntetéssel fenyegető bírósági eljárások során a törvény előírja a pszichológiai szakvélemény, és az abból adódó "reszocializációs prognózis" kidolgozását. Ez a prognózis azt mutatja meg, hogy milyen kilátások vannak arra, hogy az adott vádlott a büntetése letöltését követően visszailleszkedjen a társadalomba.

Akiben megvan a visszailleszkedési potenciál, annak jellemzően nem javasol az ügyész életfogytig tartó szabadságvesztést. Ugyanakkor fontos, hogy ettől függetlenül a bíróság dönt arról, hogy milyen súlyos büntetést szab ki, ha bűnösnek ítéli a vádlottakat.

Így a pszichológiai szakvélemény igazából a bíróság számára csak egy "iránytűként" funkcionál, amely segít a vádlottak személyiségének megismerésében.

Ha ők tették, tudták, mit tesznek

A pszichológus az elején leszögezte:

Az összes vádlott intellektusa a standard, átlagos normán belül mozog, és egyikük kognitív felfogásával sincs gond. Ez azt jelenti, hogy mindannyian fel tudják mérni a realitást, a társadalmi-kulturális normákat, cselekvőképesek, és tisztában vannak tetteik következményeivel.

Dora Ferenc (Fotó: Paraméter)

Az elsőrendű vádlottnak, Dora Ferenc alsóhatári polgármesternek két gyilkosság, egy megrendelt gyilkosság, csalás, és maffiatagság vádjával kell szembenéznie.

A pszichológus szerint Dora kedveli, ha tisztelet övezi, és igyekszik a középpontba helyezni magát, domináns szerepet játszani a közösségben. Érzelmeit, álláspontjait hajlamos teátrális módon bemutatni, és lekicsinyelni az etikai alapelveket.

Személyisége egocentrikus, így előtérbe helyezi saját véleményét, céljait. A szakértői vélemény szerint visszailleszkedési prognózisa inkább negatív. Ezt azonban árnyalja, hogy negatív személyiségjegyei kora előrehaladtával elhalványulhatnak - amit biológiai, hormonális változások is okozhatnak. Ebből a szempontból visszailleszkedési potenciálja limitált, de inkább negatívnak számít.

ifj. Dora Ferenc (Fotó: Paraméter)

A másodrendű vádlott, ifj. Dora Ferenc ezúttal nem civil viseletben, hanem rabruhában jelent meg a bíróságon. A polgármester fia azért nincs már vizsgálati fogságban, mert időközben jogerősen elítélték egy kisebb gazdasági bűncselekmény miatt. Pénzbüntetéssel úszta volna meg a dolgot, de úgy döntött, inkább "leüli" a büntetést.

Ebben az eljárásban három gyilkossággal és csalással vádolják.

Esetében szintén negatív a visszailleszkedési prognózis - állapította meg a pszichológus. A szakértő szerint nárcisztikus személyisége miatt fontos számára saját "nagyságának" bizonyítása, ami önkritika hiányával párosul. Tetteit egocentrizmusa motiválja, hajlamos az érzelmek és a morális normák elnyomására. Jellemző rá környezetének manipulációja, ami az agresszív személyiségjegyek közé tartozik, azonban ez nála nem agresszív, hanem magasan szofisztikált formában jelenik meg.

Intellektusa fejlett, reszocializációs prognózisa azonban - apjához hasonlóan - szintén negatív.

Alföldi László (Fotó: Paraméter)

Alföldi Lászlónak három gyilkosságot, és kábítószer-birtoklást rónak fel. Meglepő, hogy a hatalmas termetű férfi - aki egy ideig ifj. Dora Ferenc "testőre" is volt - esetében a pszichológus diszharmonikus személyiségről beszélt. Önképe, és saját értékítélete bizonytalan, amit külső jegyekkel, maszkulin megjelenésével kompenzál - amivel tulajdonképpen belső bizonytalanságát leplezi.

Saját szükségleteinek kielégítése érdekében hajlamos kitolni a normahatárokat, és a háttérbe helyezni az érzelmeket. A pszichológus szerint rendelkezik visszailleszkedési potenciállal, ugyanakkor ez limitált, mert esetében sok a negatív mutató. A szakértő szerint reszocializációs prognózisa inkább azon múlik, hogy ha bűnösnek ítélik, akkor hogyan áll a büntetéséhez.

Szamaránszky Roland (Fotó: Paraméter)

A jelenleg 18 éves szabadságvesztését töltő Szamaránszky Rolandot ebben az eljárásban egy gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják. A pszichológiai szakvélemény disszociális személyiségzavar jeleit állapította meg nála. Hozzáállása egocentrikus, és hajlamos érzelmei elnyomására, amely hosszútávon valamilyen teher vagy indítórugó hatására robbanékonysághoz vezethet. A szakértő szerint a felelősséget hajlamos másra hárítani.

Visszailleszkedési prognózisa nem kedvező, limitált, ugyanakkor pszichológiai szempontból az "átnevelése" lehetséges - állapította meg a szakértő.

Közeleg az ítélet napja

Az alsóhatári maffiaper október 11-én és 25-én folytatódik. Mivel már szinte az összes bizonyíték bemutatásra került, az eljárás bizonyítási szakasza hamarosan lezárul.

Két vádlott, ifj. Dora Ferenc és Szamaránszky Roland jelezték, hogy még kiegészítenék vallomásukat, így ők még várhatóan "szót kérnek". A bírósági szenátus elnöke, Pamela Záleská azonban egyúttal felhívta az ügyész és a védelem képviselőinek figyelmét arra, hogy készüljenek fel a záróbeszédekre.

Az első fokú ítélet megszületése így várhatóan már valóban csak hetek kérdése.

(Barak Dávid)