Órák alatt elkapkodták a 60 éven felülieknek szánt időpontokat, a 70 évnél idősebbek is jelentkezhetnek az oltásra

2021. március 7. - 08:19 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium az elkövetkező hétre megközelítőleg 13 ezer helyet hirdetett meg a koronavírus elleni oltásra a 70 éven felüliek számára. A műveletet a Pfizer/BioNTech vakcinával végzik majd – jelentette be szombaton este Marek Krajčí egészségügyi miniszter.

Órák alatt elkapkodták a 60 éven felülieknek szánt időpontokat, a 70 évnél idősebbek is jelentkezhetnek az oltásra
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„A vakcinák súlyos hiánya nem teszi lehetővé több hely meghirdetését, amiért a megértésüket kérem. Feltételezem, hogy a meghirdetett időpontok nagyon gyorsan elkelnek”

– jegyezte meg Krajčí.

A miniszter rámutatott, hogy néhány óra alatt szétkapkodták azt a 11 ezer helyet, amit a 60 és 70 év közötti, első oltásra készülőknek hirdettek meg szombaton. A jövő hét folyamán a szociális otthonok klienseit, valamint a második oltásra készülők kaphatják meg a vakcinát.

A minisztérium az alapján hirdet meg új időpontokat a március 15-tel kezdődő hétre, hogy milyen ütemben érkeznek majd a vakcinaadagok Szlovákiába. „Egyértelműen nagyobb adagra lehet számítani, ugyanis az Európai Bizottság 100 ezer extra adagról értesített” – tette hozzá Krajčí, aki szerint kölcsönről van szó, amit áprilisban vissza kell majd szolgáltatnunk.

A miniszter újfent biztosított mindenkit, hogy egyértelmű prioritása az idősek egészségének védelme. Emellett örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a szakmai konzílium 70 éves korig engedélyezte az AstraZeneca vakcina alkalmazását.


TASR/para