Órákig nem engedték be a komáromi anyukát haldokló kisfiához a kramárei kórházban

2019. december 2. - 09:08 | Régió

Szombaton délben elhunyt a kramárei kórházban a mindössze 10 hónapos Mirio. Édesanyja, a 39 éves komáromi Marcela szeretett volna mellette lenni a végén, de az orvosok ezt sokáig nem engedték - írta meg a Nový Čas.

Órákig nem engedték be a komáromi anyukát haldokló kisfiához a kramárei kórházban

Mirio császármetszéssel született a terhesség 27. hetében az érsekújvári klinikán, amikor még nagyon picike volt: 37 centiméteresen mindössze 1180 gramm volt a súlya. Egészséges volt, Marcelának viszont nem indult meg a teje, ezért táppal etették, noha világszerte előnyben részesítik a koraszülötteknél az anyatejet, mivel minimalizálja az emésztés kapcsán felmerülő komplikációk esélyét.

Marcela viszont úgy érezte, hogy kisbabája túl sok tápot kap, ám mivel gyarapodott a súlya, bízott az orvosokban. "A 11. napon felhívtak, hogy a kicsi nagyon súlyos, kritikus állapotban van. Még aznap mentőautóval Pozsonyba szállították. Onnantól kezdődően úgy éreztem, mintha egy rémálomban volnék, amelyből nem lehet felébredni" - árulta el Marcela a Nový Čas-nak.

Harcuk egészen a mostani hétvégéig tartott. A kis Mirio ún. nekrozitáló enterokolitiszben szenvedett, melyhez további komplikációk csatlakoztak. Ez javarészt koraszülötteknél fordul elő, és azt jelenti, hogy a bélrendszer felső felszíne begyullad, súlyos esetekben elhal. Péntekről szombatra virradó éjszaka a kisfiú már nagyon rossz állapotban volt, Marcela pedig szeretett volna minden pillanatban mellette lenni, hogy a kicsit érezze a szeretetét. Különösen azután, hogy a hétvége előtt az orvosok jelezték számára - meglehetősen kegyetlenül - hogy "már a célegyenesben vagyunk".

Az anyukának viszont órákat kellett várnia az aneszteziológiai és intenzív osztály ajtaja előtt, ahol a kicsi feküdt. "Háromszor jött ki a nővérke, és szólt, hogy nem engedhetnek be, várakozzak a szobámban. Csak reggel hétkor hívott" - mesélte könnyeivel küszködve a hölgy a lapnak.

"A kisfiam haldoklik, felborult a belső működése és állnak le a veséi, miközben nála nem alkalmazható a dialízis. Azt mondják, a fiam haldoklik és én nem lehetek mellette, hogy fogjam a kis kezét, és elbúcsúzzam?" - folytatta. A kicsi végül szombaton dél körül elhunyt.

Az ügyben a lap érdeklődött az egészségügyi minisztériumnál is, Andrea Kalavská miniszter szóvivője pedig őszinte részvétéről biztosította a családot, és azt is közölte, hogy a miniszter asszony magyarázatot kér a kórháztól. "A páciens a minisztérium szempontjából az első kell legyen, ezért a páciens ellátása mellett fontos a hozzátartozóihoz való hozzáállás is" - reagált Zuzana Eliášová szóvivő.

A Gyermekbetegségek Nemzeti Intézete úgy látja, a részükről mindent megtettek. ""Megtettük a maximumot a kisgyermekért és az édesanyjáért is. A gyermekklinika aneszteziológiai és intenzív osztályának orvosai folyamatos kapcsolatban voltak az édesanyával, segítettek neki, és közösen keresték a megoldást a nehéz helyzetre, amelybe a család került" - szögezte le Dana Kamenická, az intézet szóvivője, hozzátéve, hogy az osztályban nem lehet a szülő folyamatosan a gyermeke mellett, viszont bármilyen változás áll be, megengedik számukra, és a szavai szerint szombaton is ez történt.

A család számára annál nehezebb a helyzet, hogy az édesapa, Milan Svájcban dolgozik és nem egyszerű számára azonnal hazajutni.

"Nem tudják elképzelni sem azt a fájdalmat, amit érzünk" - mondta az édesapa a Nový Čas-nak.

(Nový Čas)