Órákon át tanúskodott Donald Tusk a bíróságon

2017. április 20. - 07:46 | Külföld

Több mint nyolc órán át hallgatták ki lengyel ügyészek szerdán Donald Tuskot, az Európai Tanács jelenlegi elnökét, akit tanúként idéztek be a lengyel katonai elhárítás hatásköri túllépéssel gyanúsított, két egykori főnökének az ügyében.

Távozóban az egykori lengyel kormányfő újságíróknak azt mondta, hogy "az egész ügy messzemenően politikai jellegű". Hozzátette ugyanakkor, hogy a nyomozásról nem adhat ki semmilyen információt.

A lengyel katonai elhárítás (SKW) két volt főnökét az ügyészség azzal gyanúsította meg decemberben, hogy közvetlenül a 96 tagú állami küldöttség halálával járó 2010-es szmolenszki légi katasztrófa után hatáskörüket túllépve együttműködési megállapodást kötöttek az orosz belbiztonsági szolgálattal (FSZB), az akkori miniszterelnök tudomása nélkül.

Közlése szerint Tusk tájékoztatta az ügyészt arról, hogy az Európai Unió vezetésében betöltött jelenlegi posztja teljes körű mentelmi jogot biztosít számára, amellyel élni fog, ha úgy tapasztalja, hogy a vizsgálattal szándékosan akadályozni akarják uniós hivatalának betöltésében.


MTI/para