Órákra le kellett zárni a mallorcai repteret, mert több utas megszökött egy marokkói gépről

2021. november 6. - 18:32 | Külföld

Négy órára le kellett zárni péntek este Spanyolország egyik legforgalmasabb repterét, mert több utas is futva próbált menekülni a kifutópályán, miután egy repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Palma de Mallorca repülőterén pénteken - közölték a helyi hatóságok.

Órákra le kellett zárni a mallorcai repteret, mert több utas megszökött egy marokkói gépről
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A Marokkóból Törökországba tartó gép egy utas rosszulléte miatt szállt le Mallorca szigetén, és amíg a mentők lehozták a gépről az utast, addig mintegy húsz másik ember kiszökött, és a kifutópályán elmenekült. A hatóságok a gép 24 utasából tizenkettőt őrizetbe vettek.

A Mallorca Zeitung című német nyelvű lap úgy tudja, az egyik utas megütött egy spanyol rendőrt, a hatósági személyre támadó férfi is az őrizetbe vett személyek között van.

A rosszullétre panaszkodó utast is őrizetbe vették, miután a kórházban megállapították róla, hogy makkegészséges. Az El Pais című spanyol napilap szerint illegális bevándorlás támogatásával gyanúsítják. Az egyik utas, aki elkísérte a kórházba, szintén eltűnt.

A hatóságok nem zárják ki, hogy migránsok megszervezett akciójáról volt szó, hogy illegálisan Spanyolország területére juthassanak. Aina Calvo, a spanyol központi hatóságok helyi képviselője ugyanakkor hozzátette, hogy erre egyelőre nincsenek kézzelfogható bizonyítékaik, és a nyomozás tovább folyik az ügyben.

A helyi rendőrség a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a repülőgépből elmenekült utasokat a spanyol hatóságok migránsokként kezelik, hasonlóan azokhoz, akik bárkákkal kelnek át Észak-Afrikából. Regisztrálják őket és egy befogadóközpontba kerülnek átmenetileg, majd a spanyol szárazföldre szállítják őket, ahol megindul a kitoloncolási eljárás, hacsak nem kapnak menekültstátuszt. Ugyanakkor eljárást indítanak ellenük a légiforgalom veszélyeztetése miatt.

A repülőtér lezárása miatt 13 járatnak máshol kellett landolnia, 16 repülő pedig csak többórás késéssel tudott elindulni Palma de Mallorcából. A repülőteret péntek éjfél körül nyitották meg újra, a marokkói gép pedig szintén folytathatta útját Törökországba.

(MTI)

Címkék: Mallorca, migránsok