Orbán azzal riogat, hogy uniós országok csapatokat küldhetnek Ukrajnába

2023. március 31. - 11:52 | Külföld

Az nem kétséges, hogy a háború egyre véresebb és brutálisabb – jelentette ki a magyar kormányfő a Kossuth rádióban péntek reggel. Mindezek ellenére a legutóbbi uniós csúcson nem azt látta Orbán Viktor, hogy többen állnának a béke mellé.

Orbán azzal riogat, hogy uniós országok csapatokat küldhetnek Ukrajnába
Fotó: TASR

„A háború helyett a béke mellé álló országok és vezetők száma egyáltalán nem növekedett” – fogalmazott a magyar miniszterelnök a Telex szerint. Úgy véli, az európai emberek békét akarnak, az uniós vezetők azonban háborús álláspontot képviselnek. Mint mondta, lassan legitim kérdéssé válik az uniós vezetők között, hogy az Európai Unió tagállamai küldhetnek-e valamilyen formában békefenntartó típusú csapatokat Ukrajnába.

Mivel Magyarország a háború szomszédjában van, „a magyar emberekre nézve a háború aggasztó és veszélyes, veszélyben van a biztonságunk” – folytatta a miniszterelnök, aki szerint „a világháború veszélye nem irodalmi túlzás, (…) a világháború reális veszély ebben a pillanatban”.

Orbán szerint „a mi idegrendszerünket irritálja legjobban ez a háború, mert a szomszédban vagyunk, de a többiek sem nyugodtak”. Az Európai Unióban sokan azt gondolják, hogy azért kell Ukrajnát támogatni, mert erkölcsileg helyes dolog. A világ nagy része viszont azt mondja, ez nem így van, nem akarnak világháborút, és nem kérnek a háború hatásaiból. Magyarország szerint nem a háború mellett, hanem a béke mellett kell állást foglalni – jelentette ki Orbán.

A gond csak az, és ez már sajnos nem hangzott el a pénteki rádiós műsorban, hogy Orbán nem nevezte nevén és nem ítéli el határozottan a háború kirobbantóját, illetve nem mondja ki azt, hogy csak akkor lehet vége ennek a szörnyű konfliktusnak, ha Vlagyimir Putyin végre abbahagyja a terrorját és kitakarodik a szomszédos állam területéről. És amíg ezt nem mondja ki a magyar kormányfő, addig a békéről papolása csak egy kommunikációs trükk, ami nevetségessé teszi Orbánt.

(Telex/para)