Orbán bejelentette, hogy Magyarországon szerdától nyithatnak az üzletek, újraindulhatnak a szolgáltatások

2021. április 6. - 17:52 | Külföld

Elérte a 2,5 milliót a beoltott magyarok száma, így szerdától nyithatnak az üzletek, újraindulhatnak a szolgáltatások – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök legújabb Facebook-videójában.

Orbán bejelentette, hogy Magyarországon szerdától nyithatnak az üzletek, újraindulhatnak a szolgáltatások
Facebook

A magyar kormányfő március közepén beszélt arról, hogy 2,5 millió beoltott felet lehet elgondolkodni a nyitáson.

Egy hónap alatt két és félszeresére növeltük a beoltottak számát" – mondta keddi videójában a miniszterelnök, aki szerint a vírus háborút indított ellenünk, az egyetlen, győzelemmel kecsegtető fegyver pedig a vakcina.

Az óvintézkedések enyhítését külön nem részletezte Orbán, de ezekről már korábban is szó volt:

  • a kijárási tilalom a mostani 20 helyett este 22 óra - reggel 5 óra közötti időszakra módosul,
  • az üzletek reggel 5 óra és este 21:30 között lehetnek nyitva, négyzetméter-alapú szabályok alapján: átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben,
  • kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

Az oltási kampányban Magyarország tényleg nagyon sikeres, ugyanakkor a járvány kitörésének közel egy éves évfordulójára az ország keserű teljesítményt ért el: a összesített halálozás tekintetében - a törpeállamokat (Gibraltar, San Marino) nem számítva - Csehország után Magyarország a második helyen áll az egész világon, egymillió főre vetítve.

Ugyanezen a listán látható az is, hogy Szlovákia sem dicsekedhet túl jó eredménnyel, az ország a 10. helyet foglalja el.

(hvg/para)