Orbán kicsattanó formában lehet, mert több liberálist is elbír a hátán

2020. július 24. - 10:08 | Külföld

Kedden reggel érkezhettek haza a rekordhosszúságú brüsszeli EU-csúcsról az uniós tagállamok vezető politikusai, ahol megállapodás született az Európai Unió hétéves keretköltségvetéséről és a koronakrízis miatt életre hívott helyreállítási csomagról. Ahogy arról már beszámoltunk, Igor Matovič miniszterelnök zseniális hírekkel tért vissza Szlovákiába. Orbán Viktor péntek reggeli szokásos rádiós stand up műsorában szintén nem szerénykedett az eredményeivel és az érdemeivel kapcsolatban.

Orbán kicsattanó formában lehet, mert több liberálist is elbír a hátán
Facebook (Igor Matovic)

Az EU-csúcs eredményét úgy lehet értékelni, hogy a magyar és a lengyel erők Brüsszelnél megállították a liberális brigádok nemzetközi támadását - vázolta fel az uniós helyzetet kissé militáns képpel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

A magyar kormányfő kiemelte: Magyarország és Lengyelország visszaverte azt a kísérletet, hogy az őket megillető pénzekről mások döntsenek. Voltak, akik azt akarták elérni, hogy ugyan megkapjuk a nekünk járó összegeket, de a felhasználást politikai feltételekhez kötnék - mondta. Úgy vélte, tipikusan olyan országokról van szó, amelyek bevándorláspártiak, és

"gyűlölnek bennünket", mert nem engedjük, hogy az ő migrációs politikájuk érvényesüljön, és mert Magyarország megállítja a migránsokat. Soros György áll a hátuk mögött

- tette hozzá. Azt akarták, hogy legyen olyan pénzügyi eszköz, amellyel zsarolni lehet Magyarországot és Lengyelországot - közölte Orbán. A fideszes miniszterelnök mindenkit megnyugtatott, hogy bár a

maratonira nyúló brüsszeli tárgyalássorozat alatt keveset aludt, de ő volt katona, meg a fél életét edzőtáborokban és öltözőkben töltötte, hozzá van szokva. „...ezeket a libernyákokat, akikkel vitatkoznom kellett, elviszem a hátamon” – jegyezte meg.

Kifejtette: nem háborút nyertek, hanem egy fontos csatát. Európában ugyanis két egymással versengő nézet van a jövőről, az egyik túl van a kereszténységen és a nemzeti kultúrák korszakán, sok idegen kultúrájú embert engedne be, hogy összekeveredjenek az itt élőkkel, és ebből egy sajátos kultúra adódjon - mondta Orbán Viktor. Mi viszont ezt nem akarjuk, mi szeretjük, ha biztonság, rend van, ha nincs terrorizmus, nem akarjuk, hogy nekünk kelljen alkalmazkodni az ide érkezettekhez, "mi nem akarunk arra az ösvényre lépni". Azonban a másik nézet hívei nem engedik, hogy erről mi döntsünk, azt mondják, Európának mindenhol egyformának kell lennie - fűzte hozzá.

A kormányfő hangsúlyozta: ez a vita nem dőlt el, és fel kell készülni, hogy még egy évtizeden keresztül vívni kell ezeket a csatákat. Ezért csak olyan nemzeti kormány és miniszterelnök állhat az ország élén, aki érti ezt az összefüggést és képes kiállni Magyarország mellett - vélekedett. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az EU-csúcs fontos pillanat volt Magyarország és a másik 26 tagállam történetében, mert olyasmivel próbálkoztak, amivel korábban még nem. Mivel baj van több uniós országban, nemcsak a hétéves költségvetést állították össze, hanem egy gazdasági talpra állító csomagot is létre kellett hozni - mutatott rá.

Szerinte nagyon sok különböző érdek volt a csúcson, ezért nagyon nehéz volt megtalálni azt a pontot, amelyről mindenki azt érezte, hogy jó. A magyar miniszterelnök közölte: az öt tárgyalási nap alatt szereztek Magyarországnak 3 milliárd eurót. Amikor megérkeztek, volt egy megállapodási javaslat arról, hogy melyik ország mennyit fizet be és mennyit kaphat az uniótól, de ez igazságtalan volt az ország szempontjából, korrigálni kellett, és ez sikerült is - mondta Orbán Viktor.

Arról is beszélt, hogy Magyarország része a nemzetközi munkamegosztásnak, a nagy európai piacnak. De van egy kommunizmusból hozott nagy lemaradásunk, örökölt történelmi hátrányunk, és ha kinyitjuk a határainkat, miközben nincs védővám, a szerencsésebb múltú országok cégei idejönnek, és nehéz versenyt támasztanak a magyar vállalkozásokkal szemben - közölte. Azt mondta: van egy összeg, amit ők kivisznek az országból, ezért az a cél, hogy "legalább annyi pénzt keressünk rajtuk, mint amennyi pénzt ők keresnek rajtunk". Ha kivisznek egy nagy összeget, meg kell oldani, hogy ugyanennyi pénz jöjjön be, például uniós támogatások formájában. Az egyensúly eléréséért kell küzdeni, és ettől nem vagyunk messze - jelentette ki.

Orbán Viktor a koronavírus-járványt illetően kifejtette: az elmúlt napokban azt látni, hogy a halálesetek tekintetében kezd jól állni a helyzet. A környező országokban viszont baj van, és ha nem teszünk semmit, behurcolják ide a vírust - közölte. Úgy látja, ezért arra kell figyelni, hogy a határátkelőhelyeken világos, egyértelmű szabályok legyenek, amelyeket az emberek betartanak. A kormányfő mindenkit arra kért, hogy tájékozódjon mielőtt utazik. Azt is mondta, senkit nem beszél le a külföldi nyaralásról, de "több Balaton, kevesebb Adria", a nyaralás súlypontja maradjon Magyarországon.

(MTI/hvg/para)