Orbán kijelentette, nem esik nehezére gratulálni Szlovákiának, elismerni, hogy náluk is jobban védekeztek…

2020. május 25. - 15:19 | Külföld

A Magyar parlament hétfői ülésén az azonnali kérdések órájában több képviselő is a Magyar kormányfőt, Orbán Viktor kérdezte.

Orbán kijelentette, nem esik nehezére gratulálni Szlovákiának, elismerni, hogy náluk is jobban védekeztek…
Fotó: MTI

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő a gazdaságvédelemről, a munkahelyvédelemről kérdezte Orbánt. Szerinte Orbán bejelentette ugyan az ország legnagyobb mentőcsomagját, de aztán egy hónapig nem csináltak semmit. Aztán 600 milliót fizettek ki néhány száz cégnek, majd a legnehezebb hónapban ezerszeresét szavazták meg egy Budapest–Belgrád vasútvonalra. Eközben 300 ezernél több ember lett munkanélküli. A Szent János Kórház Covid-osztályos ápolónői kevesebb fizetést kaptak, mint előtte, a katonáktól elvettek pluszjuttatásokat, a határon dolgozó katonák 100-200 ezerrel kevesebbet vittek haza. „Mit üzen ezeknek az embereknek, nővéreknek, katonáknak, munkanélkülieknek?” – kérdezte Harangozó.

Orbán válaszában elmondta, kifizetik az 500 ezer forint pluszt az egészségügyi dolgozóknak, a kérdésre pedig, hogy mit üzen ezeknek az embereknek azt válaszolta, forduljanak az államhoz. Minden munkahelyét elvesztett ember. Ha nem jut valaki munkához, forduljon hozzánk, mindenkinek adunk munkát, mondta Orbán. Majd elsorolta, hogy Magyarországon 491 ember halt meg a járványban, miközben több európai államban is több tízezren.

Harangozó erre azt mondta, ő ezekbe a számokba nem véletlenül nem ment bele. Majd megkérdezte: tényleg ezekbe a számokba akarnak belemenni? Mert azt is mondhatjuk, hogy Szlovákiában csak 28-an haltak meg. Hozzátette, ő arról beszélt, hogy „ültek két hónapig a pénzen”, és nem közmunkát kellene ajánlgatni, mert megmenthették volna a munkahelyeket.

Orbán erre úgy válaszolt, neki nem esik nehezére gratulálni Szlovákiának, elismerni, hogy talán nálunk is jobban védekeztek.

VIA Index