Orbán miatt szarral dobálózott egy magyar képviselő Strasbourgban (VIDEÓ)

2018. szeptember 13. - 14:14 | Külföld

Amikor a szellem sógorostól szabadul ki.

Szerda délutántól másról sem szólnak a hírek, csak arról, hogy az Európai Parlament - meglepően nagy többséggel elmarasztalva Orbán Viktor kormányának tevékenységét, - jóváhagyta a magyarországi helyzetről szóló ejnye-bejnyés anyagot. Az úgynevezett Sargentini-jelentést. Hogy maga a dokumentum milyenre sikeredett, megoszlanak a vélemények. Vannak, akik kettős mércét emlegetnek, meg azt, hogy a parlamenti anyag csapnivaló, ráadásul néhány megállapítása nyitott kapukat dönget.

A másik oldalon meg jogosnak tűnik a felvetés, hogy egy normális országban azért nem működhet seggnyalóként a közszolgálati média, büntetlenül nem önkényeskedhetnek népszavazási kezdeményezést imitáló kopasz hegyomlások, a tágabb régió legjobb egyetemét sem cseszegetik mondvacsinált ürügyekkel, na meg egy magára valamit is adó kormányfő a földijéből, vejéből nem csinál kőgazdag milliárdost, meg Nicolae Ceaușescu mintájára falujából sem álmodja újra a focinagyhatalom Scornicestit.

A lényeg, hogy a parlamenti vita végén Orbán Viktor mellett a képviselők mindössze 28 százaléka állt ki és a Sargentini jelentést komoly többséggel jóváhagyták. Ezt meg egyesek nehezen dolgozták fel. Sógor Csaba, az egyik erdélyi magyar képviselő például olyannyira felpaprikázta magát, hogy a szavazást követő megnyilatkozásában nem szarózott sokat, és igazi entellektüelként poénkodott Judith Sargentini nevével.

Képviselőtársaihoz intézett felszólalásában az RMDSz-es honatya roppant tréfásan bánt a hangsúlyozással, amiből megszületett a tisztán kivehető SZAR-gentini bonmot. Szerinte „nem csak SZAR-gentinit“, hanem mindazokat minősíti a silány jelentés, akik támogadták az orbáni rendszer megbüntetését. Sógor Csaba a holland képviselőnő nevének első három bötűjét - hatásszünettel megspékelve - úgy megnyomta, hogy az beszarás. Ettől aztán megkönnyebbülhetett az erdélyi emberünk. Az illemhelyen sem mindennapos ekkorát alkotni, az EP üléstermében meg aztán végképp nem. Mert lehet Orbán Viktor fura rezsimjét támogatni visszafogottan is, nem szükséges zsonglőrködni a bélsárral. Mert az tényleg minősít.

(sp)