Orbán Szlovákia elmúlt tízéves teljesíményét "fantasztikus sikertörténetnek" tartja

2021. június 29. - 16:40 | Külföld

Az elmúlt tíz év mérlegét megvonva, soha nem voltak még olyan jók a kapcsolatok Magyarország és Szlovákia között, mint most - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután kedden a Karmelita kolostorban fogadta Eduard Heger szlovák kormányfőt.

Orbán Szlovákia elmúlt tízéves teljesíményét "fantasztikus sikertörténetnek" tartja
Facebook

Orbán Viktor a szlovák miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: Németország és Ausztria után Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, 10 milliárd eurót meghaladó forgalommal. Hozzátette: ebben az évben a növekedés már meghaladta a 9 százalékot. "Megvontuk az együttműködésünk elmúlt tíz évének mérlegét.

Kellő szerénységgel, de azt kell mondanunk, hogy soha nem voltak olyan jók a kapcsolataink, mint most" - fogalmazott.

Hozzátette: ehhez az kell, hogy két jó hangulatban lévő és magát sikeresnek tekintő ország találkozzon. A miniszterelnök Szlovákia elmúlt tízéves teljesíményét "fantasztikus sikertörténetnek" nevezte, kiemelve, hogy saját sikerek mellett vannak közös sikertörténetek is.

A magyar kormányfő jelezte: Magyarország és Szlovákia a nyugat-balkáni bővítés ügyében "egy hangszeren játszik", a migráció kérdését ugyanúgy ítélik meg, és a visegrádi együttműködés is mindkét ország számára fontos. Megjegyezte: a V4-ek szerdán találkoznak Katowicében, Magyarország pedig megpróbál a lehető legjobb koordinátora lenni a négy ország együttműködésének.

A kormányfő a két ország közös eredményeit sorolva elmondta: a komáromi hidat már átadták, a Miskolcot Kassával összekötő autópálya hamarosan elkészül,

a jövő héten pedig új Ipoly-híd alapkövét teszik le. Kiemelte: 2023-ig hat újabb határátkelési pont jön létre a két ország között.

Arra is a kitért, hogy május óta üzemelnek a két országot összekötő villamosenergia-hálózat elemei, a gázvezetékek is össze vannak kötve egymással, és ennek a kapacitásbővítésén is dolgoznak. Nagy terv, hogy a két ország két fővárosát gyorsvasút kösse össze, úgy hogy ezzel Prágába és Varsóba is el lehessen jutni - tette hozzá.

A nemzeti közösségekre rátérve a kormányfő megerősítette: a Magyarországon élő szlovákok meg fognak kapni minden támogatást, amely a kulturális, oktatási és politikai identitásukhoz szükséges. Hozzátette: a budapesti szlovák kulturális központ kialakításához is nagy összegekkel járulnak hozzá. Kiemelte: miután ez egy érzékeny kérdés, arra kérte a szlovák miniszterelnököt, hogy ha bármilyen nehézséget lát a magyarországi szlovákok tekintetében, akkor közvetlenül tárgyalják meg ezeket a kérdéseket. Orbán Viktor megköszönte a szlovák kormányfő "nagyvonalúságát", hogy hasonló nyitottságot mutat a Szlovákiában élő magyarok ügyében, és reményét fejezte ki, hogy a szlovák és magyar népcsoportok nem elválasztó, hanem összekötő kapcsai lesznek a két nemzetnek. Úgy vélte: most már csak egy kis szerencse kell, és akkor a gazdasági újraindításnál is olyat mutatnak a világnak, amilyet ma még kevesen gondolnak.

Hangsúlyozta: most még az oltás a fontos, hiszen a járvány csak azok számára ért véget, akik beoltották magukat. Magyarországon sajnos sokan nem oltatják be magukat, és továbbra is ki vannak téve a kockázatnak - jegyezte meg. A magyar kormányfő reményét fejezte ki, mindkét ország gazdasági újraindítása úgy sikerül, hogy "ismét lesz egy újabb közös sikertörténet".

„Az EU bővítése terén megegyeznek az érdekeink, azt szeretnénk, hogy a Balkán is esélyt kapjon, úgy ahogy annak idején mi is megkaptuk” - jelentette ki Eduard Heger a megbeszélést követően, melyen uniós témák, a kétoldalú kapcsolatok és az aktuális járványhelyzet is terítékre került. A szlovák kormányfő köszönetet mondott Magyarországnak a járvány alatt nyújtott segítségért.

„Segítséget kaptunk önöktől, medikusokat küldtek, amikor szükségünk volt rá, lélegeztetőgépekkel is segítettek, mindez a jószomszédi kapcsolatok jele” - húzta alá Heger. Mindkét kormányfő egyetértett abban, hogy magasabb átoltottsági szintet kell elérni, ezért folytatni kell a felvilágosító munkát a járvány legyőzése céljából. Heger kiemelte az infrastrukturális és energetikai hálózatok összekötését, valamint a további együttműködést és fejlesztéseket ezeken a területeken.

A szlovák-magyar kapcsolatokat specifikusnak nevezte, és leszögezte, hogy Szlovákia összes polgárának miniszterelnöke akar lenni, beleértve a kisebbségeket, a magyart is, „hogy otthon érezzék magukat Szlovákiában”.

„Tapasztalatot cseréltünk arról, hogyan tudjuk ezt elérni” - tette hozzá.

(MTI/TASR)