Orbán valamit jól csinálhat, a szlovák szélsőjobb a nevével kampányol

2020. február 4. - 22:14 | Belföld

Rimaszombatban kampányolt kedd este a Marian Kotleba vezette félfasiszta társaság. A helyi kultúrház zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, ami nem is csoda: az ĽSNS nevezetű párt négy éve itt 8 százaléknál is többet zsebelt be - ismerteti a helyzetet a DenníkN portál.

Orbán valamit jól csinálhat, a szlovák szélsőjobb a nevével kampányol
Illusztráció

Mielőtt a pártvezér szót kapott volna, elvtársa, Milan Uhrík európai parlamenti képviselő osztotta az eszet Brüsszelről. Amilyen szerencséje volt a barna érzelmű politikusnak, az uniós főváros repülőterén ő állítólag mindjárt a megbízatása legelején belebotlott egy női ruhát viselő férfiba, akinek ki volt festve a szája, és egyébként is, be volt állva a kábítószertől. Mármint a női ruhás arc. Szerinte biztos egy PS-es politikus lehetett az az alak - jegyezte meg Uhrík tréfásan, amely megjegyzéssel megnevettette a nyomi tréfákra vevő publikumot. De rögtön érzékeltette az uniós szaki, hogy a helyzet nem rózsás, sőt: súlyos.

"Hacsak nem vagy meleg, bevándorló vagy cigány, akkor másodrendű állampolgár vagy" - jegyezte meg az első ránézésre harmadrendű mesemondó. Majd hozzátette, hogy a rimaszombati munkanélküliség nem érdekli az Európai Parlamentet.

Uhrík ezután a szocializmust kezdte dícsérni és kijelentette, hogy az ĽSNS visszaállít mindent, ami egykor jól bevált. Például az, "ami működik Oroszországban és Kínában is". Államosítást ígért, meg azt, hogy az autópályákat a vállalatok elhúzódó közbeszerzések nélkül építik majd. Uhrík, az "européer" észlény hozzátette: "Olyan politikusokra van szükségünk, mint Orbán Viktor".

Kotleba a parlamenti kollégáját, a hordószónok Igor Matovičot cikizte, hogy mekkora szájhős a nagyszombati figura, és a pártvezér is meglovagolta a demokratikus ellenzék állítólagos vesszőparipáit: a drogok, a migránsok és a melegek témáját. De nem kell félni, nyugtatta meg a rimaszombatiakat Kotleba, bajtársaival minden nyugati fertőtől megvédik Szlovákiát. Még a nőnek öltözött, szanaszét szívott lényektől is.

És míg a kultúrház falai között nagy egyetértés honolt, kint több száz ember tüntetett kedden este Kotleba és hitvány pártja ellen.

(DenníkN/para)