Orbán Viktor megkapta a kínai vakcinát

2021. február 28. - 11:32 | Külföld

A magyar miniszterelnök tömörem annyit közölt a Facebook-oldalán: Oltva vagyok.

Orbn Viktort közlése szerint a kínai Sinopharm vakcinával olthatták be.

Müller Cecília országos tiszti főorvos szombaton beszélt arról, fontosnak tartja, hogy Orbán Viktort beoltsák, hogy ezzel példát mutasson az embereknek. Áder Jánso köztársasági elnököt már pénteken beoltották, szinték a kínai vakcinával.

Az elmúlt napokban a Telex számolt be arról, hogy a brit mellett már a dél-afrikai variánst is azonosították Magyarországon a Neumann Labsnál, amely korábban jelezte, az utóbbi időszak mintáinak 90%-ában már megtalálható a brit mutáció.

Boris Klempa virológus, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) munkatársa múlt kedden jelentette be, hogy Szlovákiában is már elterjedhetett a vírus dél-afrikai változata, s hogy ezzel szemben valószínűleg az ismert vakcinák nem lesznek annyira hatékonyak.

Magyarországon eddig két és fél millióan regisztráltak az oltásra és azt szeretnék, hogy ők húsvét tájékára (április eleje) legalább az első adag vakcinát megkaphassák. Magyarországon jelenleg ötféle oltás áll rendelkezésre. A "nyugati" vakcinákból arányaiban ugyanannyit kap az ország, mint például Szlovákia, ám az orosz és a kínai védőoltás az EU területén egyelőre csak Magyarországon van használatban. A kínai vakcinával jelenleg már az időseket is oltják Magyarországon.

(parameter)