Orbán Viktor „senki földjének” nevezte Ukrajnát, erre Dnyipro polgármestere utált „ribancarcúnak” minősítette őt...

2023. január 28. - 20:52 | Külföld

A magyar kormányfő, Orbán Viktor „senki földjének” nevezte Ukrajnát, amikor csütörtök este a Karmelitában fogadta a Mathias Corvinus Collegium médiakonferenciáján részt vevő külföldi újságírók egy csoportját.

Orbán Viktor „senki földjének” nevezte Ukrajnát, erre Dnyipro polgármestere utált „ribancarcúnak” minősítette őt...
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán kijelentette: „Oroszország célja, hogy Ukrajnát egy kormányozhatatlan ronccsá tegye, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. Ez már sikerült is nekik, Ukrajna most olyan, mint Afganisztán, egy senkiföldje. Azt viszont nem engedheti meg Oroszország, hogy a NATO megjelenjen Ukrajnában.”

Orbán Vikotor megnyilatkozására reagálva Borisz Filatov, a milliós Dnyipro polgármestere sem válogatta meg a szavait a Telegramon.

„Orbánnak. Oroszul. Polkorrektség nélkül. Először is, ribancarc, nem a mi földünk a senkiföldje hanem a tiétek. Több ezer éve élünk itt, mi nem az Urálon túlról másztunk elő. Másrészt pedig különösen tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától, Szlovákiától kezdve Szerbiáig és Ukrajnáig mindenhol utálják az embert. A trianoni békeszerződés csak büntetés volt az állatias történelmi tetteitekért. Harmadrészt a kegyetlenkedéseitek, és az a folyamatos vágy, hogy minden világháborúban a zsarnokok kedvében járjatok, történelmi páriává tettek titeket. Negyedszer pedig, milyen alávalóságra vall megbocsátani 1956-ot a szovjeteknek és utódaiknak? Ötödször: teljes erkölcsi nullának kell lenni ahhoz, hogy az EU és a NATO szoknyája mögé bújva taposs mindenki nyakára. Kifelé a szoknya alól, és három nap alatt kisöprünk titeket, szemetek” – írta Filatov.

„Barmok. Nem, nem a magyar emberek. Hanem az ott hatalmon lévők” – egészítette ki Dnyipro polgármestere.

Orbán Ukrajnát érintő véleményére reagált az ukrán külügyminisztérium is. Behívatta a magyar nagykövetet, Orbán kijelentéseit „teljességgel elfogadhatatlannak” minősítve.

Via 444.hu/telex.hu