Orbán Viktorral tárgyalt Igor Matovič Budapesten - bevezetést kapott a "magyar néplélekbe"

2020. június 12. - 12:49 | Belföld

Kölcsönös udvariaskodásról szólt a magyar és a szlovák kormányfő pénteki, közös sajtótájékoztatója, a tárgyalások tartalmáról keveset árultak el, majd az egész Orbán Viktornak a magyar néplélekről, a magyar nemzet egyedüllétéről és veszélyeztetettségéről szóló eszmefuttatásába fulladt. Matovič meg is jegyezte, hogy betekintést kapott a magyar lélekbe. Orbánéba biztosan. Szóba került Trianon is, de azt a szlovák kormányfő hozta fel, aki elmondta azt is, hogy azt szeretné, hogy a szlovákiai magyarok egyenjogúan élhessenek Szlovákiában.

Orbán Viktorral tárgyalt Igor Matovič Budapesten - bevezetést kapott a "magyar néplélekbe"
Igor Matovič és Orbán Viktor a pénteki, budapesti találkozón (Fotó: MTI)

Ami a tárgyalások tartalmi részéről kiderült, azt Orbán Viktor mondta el a sajtótájékoztató elején, miután megköszönték egymásnak a koronavírus-járvány alatti kölcsönös segítségnyújtást.

„A kvótákat migráns-ügyben elutasítja mindkét ország, egyetértenek az EU-bővítésében is a Balkán irányába, mindkét ország fontosnak tartja a nukleáris energiát és egyetértenek az európai újjáépítési alap kérdésében is” – tájékoztatott Orbán.

Orbán megköszönte Matovič látogatását, és mint mondta „az előkelő helyet a látogatási listán”. Megköszönte a szlovák kormány által a szlovákiai magyarok irányába tett gesztusokat is, külön kiemelte, hogy a szlovák kormány programját magyar nyelvre is lefordították.

Matovič Budapesten is elmondta, hogy első szlovák miniszterelnökként felvállalta a két ország közös történelmét. Kiemelte a komáromi Duna-híd építését, és azt, hogy hamarosan átadható lesz. 2022-ig 6 új határátkelőt ígért a két kormányfő, ebből három helyen új Ipoly-hídon történhet majd az átkelés.

Trianon - eltérő látásmód

A Trianon-témát a szlovák kormányfő nyitotta meg, de szerinte előre kell tekinteni, a jövő a mi kezünkben van, a történelmet pedig hagyjuk a történészekre. „Együttműködésre vagyunk ítélve, ezért jöttünk, konstruktív találkozót tartottunk” - jelentette ki Matovic.

Erre a felvetésre válaszolt Orbán Viktor azzal, hogy a magyar nép mennyire egyedül van itt Európában, ahol a kihalás is fenyegeti.

„Nem én hoztam fel Trianont, de értékeltük a gesztusokat, amiket a szlovák kormányfő tett - mondta Orbán a sajtótájékoztatón. – Meg is érintette a magyarok szívét. Miért nem hoztam fel Trianont? Lehetetlen, hogy ugyanazt gondoljuk róla, mindenki saját magában elrendezi, hogy ne legyen akadálya az együttműködésnek.”

Orbán szerint is a jövőről kell beszélni, de azért a sérelmekről nem feledkezett meg.

„A magyaroknak egy dolguk van, együtt kell élni az igazságtalansággal – mondta a magyar kormányfő.

– Respektáljuk, hogy erről van szlovák látás, de van erről magyar látás is.”

Kijelentette azonban azt is, hogy elfogadta Matovič meglátását, hogy a jövőt kell építeni. „A magyar felfogás szerint társakat keresünk a jövő megnyeréséhez. Szlovákia társ lehet, ennek az útját egyengetjük” - jelentette ki Orbán.

"A magyar egy sajátos teremtmény"

Majd jött a magyar lélek elemzése. „Elmondtam, a magyar az egy sajátos teremtmény, egyedül áll a világban. Szlávok mindig lesznek, lehetetlen, hogy ne legyenek. Germánok is mindig lesznek, annyian vannak, angolszászok is, latinok is, arabok is, de hogy magyarok, amely nem indieurópai nép, amelynek a nyelvét nem beszéli senki, akiknek kulturális rokonsága Közép-Ázsiában valahol. És itt egyedül áll. És hogy megmarad, az a nyelvén múlik. Nehéz ezt megérteni, egy olyan hatalmas népcsoporthoz tartozó nemzetnek, mint a szlovákok. A magyaroknak van ez a fontos érzékenységük a nyelvükhöz, a kultúrához – világosította fel Orbán Matovičot. Kértem, hogy legyen jó miniszterelnöke a magyaroknak Szlovákiában, és ez azon múlik, hogy ezt érti-e, a nyelvet, a kultúrát nem szabad soha háttérbe szorítani.”

Matovič megköszönte a bevezetést a magyar néplélekbe. „Szlovákiában olyan hátteret teremtünk, ami lehetővé teszi, hogy a magyarok fejleszteni tudják kultúrájukat, használni tudják nyelvüket” - jelentette ki a szlovák kormányfő.

Újra kiemelte, hogy a szlovákiai magyaroknak ugyan nincs önálló parlamenti képviseletük, de az OĽaNO 53 képviselője közül 8-nak legalább egyik szülője magyar. Szerinte a hazafiasság célja az összes polgár védelme, függetlenül attól, hogy milyen nyelvet használ.

- sárp, lpj -