Orbánék gyilkosimádó csókosa buzigyűlölő tobzódásba fogott

2017. október 3. - 21:55 | Külföld

Erőszakos kampányt indítottak a hatóságok Azerbajdzsánban az LGBT közösség tagjai ellen; egyeseket megvertek és megkínoztak - közölte kedden a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

Orbánék gyilkosimádó csókosa buzigyűlölő tobzódásba fogott
Ilham Aliyev elnök annak idején kalapot emelt a Pesten gyilkoló baltás előtt

HRW szerint az azeri rendőrség erőszakos fellépése az LGBT közösség tagjai ellen azt jelenti, hogy vélt homoszexuális, biszexuális és transznemű embereket tartóztattak le és vetettek alá olykor elektrosokkos kínzásnak.
Az emberi jogvédő szervezet közleménye szerint több tucat embert tartóztattak le az azeri fővárosban, Bakuban szeptember közepe óta, méghozzá nem világos vádak alapján.

Több embert megvertek, megkínoztak, pénzt zsaroltak ki tőlük, vagy arra kényszerítettek, hogy leplezzen le más homoszexuálisokat. A HRW hangsúlyozta, hogy a közleményben szereplő információkra a "kampány" áldozataitól és ügyvédjeiktől tett szert. A szervezet független vizsgálatot sürgetett, és felszólított az "önkényes letartóztatásokért, és kiváltképpen a kínzásokért felelős" személyek elszámoltatására.

Az azeri rendőrség hétfőn arról tájékoztatott, hogy szeptember közepe óta 83 embert tartóztattak le prostitúció gyanújával. Az erőszakszervezet külön hangsúlyozta, hogy a letartóztatásoknak nincs közük a "szexuális kisebbségek üldözéséhez". Szamed Rahimli ügyvéd - aki az LGBT közösség tagjainak védelmére specializálódott - azt mondta az AFP-nek, hogy 34 letartóztatottal tudott szót váltani, és közülük csupán ketten vallották magukat bűnösnek prostitúció vádjában.

Az Amnesty International jogvédő szervezet az üggyel kapcsolatban leszögezte, hogy a letartóztatások az LGBT közösség tagjait célozta. Azerbajdzsán muzulmán többségű ország, amelynek elnökét, az országot 2003 óta vaskézzel irányító Ilham Alijevet már nem egyszer bírálták nemzetközi jogvédő szervezetek.

MTI

Címkék: HRW, LGBT, Azerbajdzsán