Orbánt sejtik a „menekültáradat” mögött szlovákiai politikusok, talán „néha kilyukad” a magyar-szerb határkerítés

2023. szeptember 4. - 16:58 | Belföld

A magyar kormány keze is benne lehet, hogy egyre több menekült érkezik Magyarország irányából, vélik szlovákiai – magyar és szlovák – politikusok egyaránt. A Híd az Orbán-kormányt a Lukasenko-kormányhoz hasonlítja, amely Lengyelországot próbálta destabilizálni illegális menekültekkel, az SaS szerint nem véletlen, hogy éppen most jön a sok menekült. Simon Zsolt úgy véli, hogy a szerb-magyar, vagyis a schengeni határon kellene megállítani őket, de ott nem mindig teszik ezt „rendesen”. A Szövetség viszont a menekültektől és a liberálisoktól „félti” az országot.

Orbánt sejtik a „menekültáradat” mögött szlovákiai politikusok, talán „néha kilyukad” a magyar-szerb határkerítés
Orbán Viktor néhány éve még Andrej Babiš akkori cseh miniszterelnöknek dicsérte a határkerítést (Fotó: MTI)

A Magyarországon át érkező menekültek lehetnek az egyik fő téma a választási kampány hátralévő részében. A Smer már a Nagykürtösre érkezett menekültekkel ijesztgeti az embereket, a párt „főideológusa”, Ľuboš Blaha szerint Szlovákia „meg van fertőzve a migránsokkal”. Szerinte a kormány nem tesz semmit az országhatár és az emberek védelme érdekében.

Az igaz, hogy az utóbbi időben egyre több menekült érkezik Szlovákiába, a magyar-szlovák határon át. Júniusban Komáromban kellett sajtótájékoztatót összehívnia Hamran István országos rendőrfőkapitánynak, ott már arról terjedtek hírek, hogy „migránsok” kergettek meg egy nőt, aki csak egy boltban talált menedéket előlük. Tavaly késő ősszel Kútyban alakult ki feszült helyzet, mert Csehország szigorú határellenőrzést vezetett be, és az akkor is Magyarországon át érkező menekültek a határ menti városban rekedtek egy időre.

Híd: a Szövetség szóljon Orbánnak, hogy álljon le

A Híd most azzal vádolja a magyar kormányt, hogy szándékosan a választások előtti időszakra időzítette az újabb „menekülthullámot”, és Orbán Viktort a belarusz elnökhöz Alekszandr Lukasenkóhoz hasonlítja. Lukasenko repülővel szállított közel-keletről, leginkább Irakból menekülteket Fehéroroszországba azzal az ígérettel, hogy a belorusz-lengyel határon át az Európai Unióba juthatnak, ami komoly nyomás alá helyezte a belorusz-lengyel határt. „A déli határon át érkező menekültek száma a magyar rendőrség tétlensége miatt emelkedik – állítja Sólymos László, a Híd elnöke. – Adódik a kérdés, csak véletlen az egybeesés a Szlovákia déli régióiban kialakult helyzet és aközött, hogy a magyar kormány májustól augusztus 4-ig 1385 embercsempészt engedett szabadon a magyar börtönökből úgy, hogy senki sem ellenőrizte, a csempészek elhagyták-e az országot, illetve büntetésük hátralévő részét letöltik-e hazájukban.”

Sólymos szerint Magyarország beavatkozik Szlovákia belügyeibe a választások előtt, ráadásul a szélsőséges Smer és a Republika, valamint a Szövetség érdekében.

„Ha a magyar kormánypárt a szeptemberi parlamenti választások előtt úgy döntött volna, hogy Robert Ficót, valamint a Republika és a Szövetség pártokat segíti, nem viselkedne másként” – állítja Sólymos.

A Híd szerint a Szövetségnek kellene szólni, hogy Orbán ne avatkozzon bele a Szlovákiai választásokba.

„Szólítsák fel stratégiai partnerüket, az Orbán Viktor vezette Fideszt, hogy Magyarország ne próbálja meg befolyásolni a szeptemberi parlamenti választás kimenetelét” – üzeni Sólymos a Szövetségnek.

A schengeni határt kell megvédeni

Hasonlóan látja a menekültek számának alakulását több más párt képviselője is. „A menekültkérdés nagyon komoly probléma, hosszú távon is veszélyt jelent – véli Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke. – Hiába mennek tovább Németországba, mivel nálunk regisztrálták először, ide toloncolhatják őket vissza.” A magyar kormány már többször kijelentette, hogy nem vesz át menekülteket Szlovákiából.

Simon szerint furcsa, hogy a magyar rendőrség nem tudja megállítani őket.

„Nehezen érthető, hogy egy egész országon átjönnek ezek a menekültek, és közben senki sem tudja őket megállítani. Én örülnék neki, ha a magyar-szerb, vagyis az unió schengeni határán állítanák őket meg” – mondta Simon.

Ő Magyarországot segítené abban, hogy meg tudja védeni a schengeni, magyar-szerb határt. „Nem értem, hogy mi történt az utolsó hónapokban, hogy a menekültáradat most indult el, és nem akarok azon spekulálni, hogy ez kinek segít és kinek nem segít, de a dél-szlovákiai magyaroknak ez biztosan nem segít” – véli Simon.

„Néha kilyukad” a határkerítés a szerb-magyar határon?

A Magyar Fórum elnöke szerint a magyar kormány közreműködése is kell ahhoz, hogy ilyen nagy számban megjelenhessenek Szlovákiában a menekültek.

„Vannak olyan információink, hogy a szerb-magyar határon a menekültek bizonyos időközönként lehetőséget kapnak arra, hogy tömegesen, autókkal átlépjék a határt. Az pedig tény, hogy tömegesen, egy időben jelennek meg a szlovák-magyar határon” – mondta Simon.

Ha a szlovák rendőrség meg tudja őket állítani néhány kilométerre a határtól, akkor fel kell tenni a kérdést, hogy egy egész országon hogyan tudnak észrevétlenül átjutni” – válaszolta Simon arra a kérdésre, hogy a magyar kormányzat tudtával érkeznek-e ezek a menekültek Szlovákiába.

A Szövetség a menekültekkel és a liberálisokkal ijesztget

A menekültek számának növekedését a saját kampányára használja a Szövetség. Gyimesi újra a liberális Progresszív Szlovákiát, Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, Ódor Lajos miniszterelnököt és Hamran István országos rendőrfőkapitányt támadja.

„Hamran, Čaputová és Ódor naponta hazudnak migránsokról” – írta bejegyzésében Gyimesi.

Szerinte egyébként a „menekültek szlovákiai képviseletére szavazik, aki a Progresszív Szlovákiát választja”.

Forró Krisztián (Szövetség) pártelnök szerint az emberek félnek a menekültektől. „Újabb bizonyíték, hogy az ország déli és keleti végei a központi kormányt magyar képviselet nélkül nem érdeklik” – találta meg a párt témáját a menekültkérdésben Forró.

A menekülthelyzetről megkérdeztük a Szövetséget is, amint választ kapunk, a hírt bővítjük

A SaS szerint is a Smernek segít Orbán

Az SaS szintén a magyar félben látja a hibát. A párt elutasítja az illegális migrációt, szerintük a legfontosabb a határok megvédése. Úgy vélik azonban, hogy a jelenlegi menekülthullám mögött Orbán Viktor és kormánya áll. „Az egyáltalán nem véletlen egybeesés, amit most látunk, néhány héttel a választások előtt” – jelentette ki Juraj Droba, Pozsony megye elnöke, az SaS külpolitikai szakértője. – Ez Orbán Viktor rendszerének újabb álnok lépése, aki hirtelen szabadon bocsátott sok menekültcsempészt, éppen az volt a célja, hogy ilyen meleg helyzetet alakítson ki Szlovákiában.” Szerintük ez elsősorban a gyűlöletre építő pártoknak kedvez, mint amilyen a Smer is.

Zuzana Čaputová Novák Katalinnal egyeztetne

A kialakult helyzetről tartott sajtótájékoztatót hétfőn Hamran István országos rendőrfőkapitány is, aki szerint egyszerűsíteni kellene a rendőrök munkáját. Hamran a napokban bejelentette azt is, hogy megegyezett magyar kollégájával, és a szlovák-magyar határ magyar oldalán közösen járőröznek majd a szlovák és a magyar rendőrök.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök Novák Katalin magyar államfővel akar egyeztetni a kialakult helyzetről. Ódor Lajos kormányfő szerint kormánya keresi a megoldást, és szeretnék elkerülni a felesleges pánikot.

„Állandó migránstáborokról nincs szó, az a lényeg, segítsük a migránsok minél zökkenőmentesebb áthaladását Szlovákia területén, mivel az európai jogszabályok értelmében blokkolni nem lehet ezeket a bevándorlókat” – mondta a kormányfő a komáromi Selye János Gimnáziumban tartott tanévnyitó után.

- lpj -