Óriási az érdeklődés a hőszivattyúk iránt, közel 200 millió eurós befektetések érkezhetnek Szlovákiába

2022. november 2. - 16:12 | Belföld

A hőszivattyúk legkelendőbb típusára jelenleg akár több mint háromnegyed évet is várni kell Szlovákiában, az érdeklődés pedig csak tovább nő. Az elmúlt évben három nagy befektetést is bejelentettek ezen a téren az országban, ezek összértéke elérheti a 200 millió eurót, és több ezer embernek biztosíthat munkát – írja a HN.

Óriási az érdeklődés a hőszivattyúk iránt, közel 200 millió eurós befektetések érkezhetnek Szlovákiába
Illusztráció (Fotó: TASR)

A hőszivattyúk jelenleg óriási népszerűségnek örvendnek, ugyanakkor hatalmas belőlük a hiány is. Megtérülésük jelenleg kb. 5 év, ezt az időtartamot viszont a magas gázárak jelentősen lerövidíthetik.

Aki be akar fektetni egy ilyen készülékbe, számolnia kell vele, hogy a jelenlegi trendek mellett akár több mint háromnegyed évet is várnia kell a kézbesítésre. A hőszivattyúk forgalmazásával foglalkozó vállalkozások igyekeznek feltölteni készleteiket, de bizonyos összetevők, például a chipek hiánya miatt ez rendkívül nehéz feladat. Más szóval mondva: az érdeklődés óriási, a berendezésekért pedig egyre nagyobb lesz a kereslet.

Ez a trend megmutatkozott a szlovákiai befektetői piacon is. Egy évvel ezelőtt a német Vaillant Group jelentette be, hogy 120 millió eurós befektetés megvalósítását tervezi Senica közelében. A cég 580 embernek adhat munkát, ennek köszönhetően is a vállalat 18 millió eurós támogatást kapott az államtól. Az ő nyomdokaiba léphet a liechtensteini Hoval cég, amely a lég- és fűtéstechnológia terén tevékenykedik. A nyár elején bejelentette, hogy 40 millió eurót fektet be az oravai üzem kibővítésére. Itt ugyancsak hőszivattyúk gyártásáról van szó, és 630 ember kaphat munkát. A harmadik nagyobb befektető ebben a szegmensben a poprádi Stiebel Eltron. A vállalat 26 millió eurót invesztálhat hőszivattyúk gyártásába, és 92 munkapozíciót hozhat létre.


(hnonline.sk)