Óriási az üzletek érdeklődése a PET-palackok visszaváltási rendszere iránt, a kisebb boltokban kézzel végzik majd a műveletet

2021. október 28. - 12:41 | Belföld

Már több mint kétezer üzlet jelentkezett a PET-palackok és üdítődobozok betétdíjas rendszerére, amire 1700 visszaváltó automata áll majd rendelkezésre. A kisebb üzletekben kézileg gyűjtik majd a visszaváltható palackokat és dobozokat.

Óriási az üzletek érdeklődése a PET-palackok visszaváltási rendszere iránt, a kisebb boltokban kézzel végzik majd a műveletet
Fotó: TASR

A rendszer 2022. január 1-jén indul el. A visszaváltásra szánt csomagolóanyagot összepréseletlen állapotban kell majd visszavinni, és minden egyes PET-palackért vagy üdítődobozért 15 cent jár majd. Lucia Morvai, a rendszert felügyelő csoport igazgatója szerint a 300 négyzetméternél nagyobb üzleteknek kötelezően biztosítaniuk kell a visszaváltást, míg a kisebb boltoknál ez önkéntes alapú. Hozzátette: azokat az üzleteket, ahol naponta 500 csomagolóanyagot gyűjtenek össze, visszaváltó automatával látják el.

A PET-palackok és dobozok kézi visszaváltása majd azokban az üzletekben fog történni, ahol napi 70 csomagolóanyagot gyűjtenek össze. „Ezekben ez úgy fog működni, hogy a fogyasztó az üzletben, például a kasszánál leadja az összegyűjtött csomagolóanyagot, amit az alkalmazott beszkennel a kézi készülékkel, az pedig kinyomtat egy utalványt” – nyilatkozta Morvai, majd hozzátette: ezt az utalványt aztán az emberek felhasználhatják fizetéskor a kasszánál. A kézzel összegyűjtött PET-palackokat és dobozokat aztán az adminisztrátor átszámolja, ezzel is elkerülve a csalásokat.

A visszaváltható csomagolóanyagokat Z szimbólummal látják majd el. A változás január elsejétől nem vonatkozik majd automatikusan minden üzletben vásárolt palackra, az átállás időszakában ugyanis még a kínálatban lesznek a címke nélküli csomagolások is. Ez az időszak 2022. június 30-ig tart majd.

A visszaváltás éves kiadásait 30 millió euróra becsülik. A visszaváltott anyagokat a Kočovce-Rakoľuby községben (Nové Mesto nad Váhom-i járás) létesített üzemben osztályozzák majd. Emellett további hat raktár létesítését tervezik.


TASR/para