Óriási botrány körvonalazódik: valakik lehallgathatták az összes kormányzati telefont

2020. június 9. - 19:13 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség keddi akciója annál az állami hivatalnál, amelyik a központi állami portált, a Slovensko.sk-t üzemelteti, egy nagyon komoly gyanúval hozható összefüggésbe.

Óriási botrány körvonalazódik: valakik lehallgathatták az összes kormányzati telefont
Illusztráció (tasr)

Ahogy arról beszámoltunk, kedden délelőtt a NAKA ellátogatott a Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségének (NASES) irodáihoz, és ezzel párhuzamosan a kormány székhelyéhez, a kormányhivatalhoz is.

A hatóságok azt feltételezik, hogy a Govnet nevezetű állami számítógépes rendszer egészét lehallgatták. A DenníkN hírportál úgy értesült, hogy a rendőrség néhány szerveren gyanús berendezéseket fedezett fel. Egyes feltételezések szerint a kormányhoz tartozó összes elektronikus levelet és telefont lehallgathatták. A megfigyelt szervezetek körébe tartozhat az ügyészség is, ami nagyon komoly biztonsági kockázatot jelentene.

A berendezéseket most szakértők vették kezelésbe, hogy a végére járjanak, mire is szolgáltak. Ha beigazolódik a gyanú, akkor ez az egyik legnagyobb kiberbiztonsági fenyegetettség, ami Szlovákiában történt. Ebben vagy a külföldi titkosszolgálatoknak lehet benne a keze, vagy a hazai magánszektornak - véli a rendőrség.

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes az Aktuality.sk-nak így nyilatkozott a történések kapcsán:

"A kormányhivatalban és a miniszterelnöki-helyettesi hivatalban történt rendőrségi akció azzal kapcsolatos, hogy a gyanú szerint a kormányhivatal előző vezetésének döntései veszélybe sodorták az állambiztonságot és az ország stratégiai érdekeit. Bízom abban, hogy a rendőrség kivizsgálja az ügyet, és amennyiben az elkövetők bűnössége beigazolódik, megkapják büntetésüket."

A NAKA által meglátogatott NASES Remišová miniszterelnök-helyettes alá tartozik. Ez az állami ügynökség üzemelteti a Govnetet, azt az információs hálózatot, amit az államfő, a törvényhozás, az ügyészség, a Legfelső Bíróság, az összes minisztérium és egyéb állami intézetek használnak.

DenníkN