Óriási fogás: csaló orvosok és gyógyszertárak hálózatát leplezte le a rendőrség!

Csaknem három éve dolgoznak az ügyön, a csaló orvosok és gyógyszertárak hálózatának szálai az egész országban húzódnak.

Óriási fogás: csaló orvosok és gyógyszertárak hálózatát leplezte le a rendőrség!
Fotók: Rendőrség - Facebook (További képekért kattints!)

„A besztercebányai kerületi rendőrség csaknem három éve intenzív nyomozást folytat súlyos bűncselekmény gyanújával, amelyet az ország egész területén elkövethettek. A szorgalmas munka eredménye több tíz letartóztatott személy” – írja a rendőrség hivatalos Facebook-oldalán.

 A rendőrség tájékoztatása szerint a büntetőeljárást 2016 áprilisában indult különösen súlyos csalás gyanúja miatt. Ez idő alatt több helyen tartottak házkutatásokat, bizonyítékokat foglaltak le, és több mint 1500 tanút hallgattak ki – orvosokat és pácienseket.

További, megközelítőleg 800 tanú időközben életét vesztette, a többieket pedig egészségügyi okok miatt nem tudták kihallgatni.

A kihallgatásokat követően, január 31-én 64 embert gyanúsítottak meg folytatólagos, különösen súlyos csalás elkövetésével.

2010 és 2015 között két, Besztercebányán működő, egészségügyi segédeszközöket forgalmazó cég orvosokkal és gyógyszertárakkal együttműködve követte el a bűncselekményt.

Az orvosok a páciensek tudta és beleegyezése nélkül (néha már elhunyt személyek nevére is ) orvosi papírokat állítottak ki bizonyos egészségügyi segédeszközökre, amelyeket a páciensek nem kaptak meg, a gyógyszertárak pedig megfizettették az eszközt az egészségügyi biztosítóval.

A csalás által csaknem 152 ezer eurós anyagi kárt okoztak az egészségügyi biztosítónak. A gyanúsítottakat törvény értelmében 10-től 15 évig tartó börtönbüntetés fenyegeti. A rendőrség továbbra is vizsgálja az ügyet.


(para)