Óriási hackertámadás zajlik az interneten: több híresség fiókját feltörték, óriási összegeket csaltak ki percek alatt!

2020. július 16. - 09:02 | Tech

Hackertámadás érte Joe Biden volt amerikai alelnöknek, a demokrata párt elnökjelölt-várományosának Twitter-fiókját szerdán egy kiterjedt Bitcoin-csalásnak tűnő manőver keretében, több más neves politikus, híresség és technológiai óriáscégek vezetőinek nagy látogatottságú Twitter-fiókjával együtt - jelentették amerikai lapok.

Óriási hackertámadás zajlik az interneten: több híresség fiókját feltörték, óriási összegeket csaltak ki percek alatt!
Fotó: illusztráció

A Joe Biden fiókján helyi idő szerint délután feltűnt üzenet arra bíztatott mindenkit, hogy adományozzon Bitcoin kriptovalutát, és kétszer annyit kap vissza. A szöveget azonban rövid időn belül eltávolították.

"Visszaadok a közösségnek. Minden, az alábbi címre elküldött Bitcoint duplán küldök vissza! Ha 1000 dollárnyit küldesz, 2000-et küldök vissza. Ezt csak 30 percig teszem meg" - szólt a tweet.

A jelentések szerint hasonló üzenetek tűntek fel Barack Obama volt elnök, neves milliárdosok mint a Tesla alapító Elon Musk, a Microsoft társalapítója, Bill Gates, valamint az Uber, az Apple technológiai óriáscégek fiókfelületén is.


Forrás: The Verge

Elon Musk viszonylag gyakran ír ki Twitter-csatornájára furcsa dolgokat, így amikor magyar idő szerint szerda éjjel 10 óra körül egy váratlan kiírás jelent meg nála, kevesen gondolták, hogy nagyszabású hackerakcióról van szó. Musk nevében valaki azt írta: jó kedvében van, így megduplázza mindenki pénzét, aki küld neki Bitcoinban ezer dollárnak megfelelő pénzt a bejegyzésben megadott Bitcoin-pénztárca számra - írja a hvg.


Forrás: The Verge

A Twitter mikroblog-szolgáltató nyilatkozatot adott ki, megerősítve, hogy tud az incidensről. "Vizsgáljuk a történteket, és lépéseket teszünk a helyreállításra. Hamarosan újabb értesítést küldünk mindenkinek" - közölte a társaság.

Alexandria Ocasio Cortez demokrata párti kongresszusi képviselő a Twitteren külön is figyelmeztette fiókjának követőit a hackertámadásra.

"Úgy tűnik, hogy éppen most nagy támadás zajlik a Twitter felhasználásával, amely nagy fiókokat vett célba. Kérem, legyenek éberek bármilyen Bitcoin-csalással kapcsolatban, és NE klikkeljenek rá semmilyen gyanús linkre!" - írta Ocasio Cortez, hozzátéve, hogy ez az ő fiókjában esetlegesen megjelenő üzenetekre is vonatkozik.

A támadás hatására a 4 százalékkal esett a Twitter részvényeinek tőzsdei értéke.

A hekker blockchainje alapján eddig több mint ötezer áldozata van a tweeteknek, és több mint 118 ezer dollárt küldtek el a csalóknak. A Twitterre egy darabig éjjel nem lehetett posztolni, majd magyar idő szerint csütörtök hajnali 5 körül azt írták ki az oldalukon, hogy "összehangolt támadást észleltünk, amit olyan emberek követték el, akik sikerrel törték fel belső rendszereinket néhány alkalmazottunk hozzáférésével és eszközeivel" - írja az Index.


(MTI/hvg/index)