Óriási különbség van aközött, hogy valaki az oltás után vagy annak következtében veszti életét – figyelmeztet a minisztérium

2021. március 14. - 18:24 | Belföld

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) a koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban felmerült minden gyanút alaposan megvizsgál, különösen, ha súlyos mellékhatásokról vagy halálesetről van szó – közölte Magdaléna Jurkemíková, a hivatal szóvivője.

Óriási különbség van aközött, hogy valaki az oltás után vagy annak következtében veszti életét – figyelmeztet a minisztérium
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Az egészségügyi minisztérium egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy az oltás után bekövetkezett haláleset korántsem azonos az oltás miatt bekövetkezett halálesettel, és arra kérte a médiát, hogy ezt a tényt figyelembe véve tájékoztassanak.

Az RTVS ugyanis pénteken este egy riportot közölt „Haláleset az oltás után Szlovákiában” címmel, amelyben egy 38 éves középiskolai tanárnő haláláról számoltak be, a minisztérium szerint pedig a riport erősen emotívra sikeredett, és azt a benyomást kelti, hogy a tanárnő halála összefüggésben áll a koronavírus elleni oltással, amelyet pár héttel korábban kapott meg.

A minisztérium felhívja a figyelmet, hogy az eddig ismert tények nem utalnak arra, hogy a haláleset összegfüggésben áll az oltással.

Az ŠÚKL szóvivője, Magdaléna Jurkemíková hangsúlyozta, annak meghatározása során, hogy van-e összefüggés az oltóanyag és a nem kívánt reakció között, figyelembe kell venni az oltott személy általános állapotát, az alkalmazott gyógyszereket és további tényezőket.

„Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal továbbra is vizsgálja az ok-okozati összefüggéseket a 38 éves nő halála kapcsán az AstraZeneca vakcinával történő oltás után. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet az oltást és a halálesetet közvetlenül összekapcsolni” – mondta Jurkemíková, majd hozzátette, a vizsgálatok folytatódnak és bármilyen fejleményről tájékoztatni fognak.


(TASR/para)