Óriási különbségek vannak a nők és a férfiak fizetése közt – Szlovákia egyre lejjebb süllyed

2018. október 29. - 19:42 | Belföld

Az Európai Unió legtöbb tagországával ellentétben Szlovákiában egyre nagyobbak a különbségek a férfiak és a nők fizetése közt – derül ki az Európai Bizottság felméréséből.

A nemek közti különbségek a fizetéseket illetően az egész EU-ban problémát jelentenek, Szlovákiában azonban súlyosabb a helyzet. Lenka Buchláková elemző elmondása szerint ezen a téren Szlovákia a 26. helyet foglalja el a 28 EU-s tagállam közül.

Szlovákiában a nők fizetése még az európai uniós átlagot sem éri el – 18 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Viszont nem csak ez jelent problémát: míg a többi országban bizonyos mértékben csökkentek a különbségek, egyedül Szlovákiában ellenkező hatást észleltek.

Ennek több oka is lehet: anyasági szabadság, diszkrimináció, munka a rosszabbul fizetett területeken. Viszont vannak olyan nők, akik hasonló munkapozícióban dolgoznak, mint a férfiak, mégis különbséget tesznek a fizetésük közt.

Főként a pénzügyi tanácsadói szakmában fedezhetők fel óriási különbségek a nők és a férfiak fizetését illetően: a férfiak általában 31 százalékkal keresnek többet. Ezt olyan szakmák követik a sorban, mint a szakács, illetve a konzulens.

noviny.sk/para