Óriási logisztikai kockázatra figyelmeztet a Szlovákiai Városok Uniója

2020. október 30. - 17:08 | Belföld

A városok és községek mindent elkövetnek annak érdekében, hogy biztosított legyen az országos tesztelés zökkenőmentes lebonyolítása.

Óriási logisztikai kockázatra figyelmeztet a Szlovákiai Városok Uniója
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az egészségügyi dolgozók hiánya miatt azonban az a veszély fenyeget, hogy sok mintavételi helyet nem fognak tudni megnyitni. Ez a Szlovákiai Városok Uniója (ÚMS) aktuális helyzetre reagáló közleményében szerepel. Az ernyőszervezet támogatja Zuzana Čaputová felhívását, melyben az államfő azt kérte, hogy a tesztelés csak bizonyos helyeken valósuljon meg.

A Szlovákiai Városok Uniója szerint óriási logisztikai kockázattal állunk szemben részben az egészségügyi dolgozók és a felszerelések hiánya, részben az állam által folytatott következetlen és homályos kommunikáció miatt.

„A folyamatos stressz és a kaotikus tájékoztatás ellenére az önkormányzatok igyekeznek mindent elkövetni a tesztelés sikere érdekében. Az állam részéről ezért nem fair és nem felelősségteljes magatartás az, hogy a felelősséget a városokra és az önkormányzatokra igyekszik hárítani, illetve hogy a médián keresztül nyilvánosan tétlenséggel, lustasággal és közömbösséggel vádolja meg a polgármestereket”

– jegyezte meg Richard Rybníček, az ÚMS elnöke.

Hozzátette: az államtól a városok és községek most odafigyelést és támogatást várnak.

„Mindannyiunk számára prioritás kell legyen a felelősségteljes hozzáállás, a lakosok és a tömeges tesztelést segítő munkatársak egészségének védelme”

– zárta Rybníček.

Zuzana Čaputová államfő pénteken felszólította Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnököt, hogy hétvégén csak ott teszteljenek, ahol biztosítva lesz a mintavétel. Az elnök asszony a kijárási tilalom feltételeinek átértékelését és az önkéntes alapú tesztelést szorgalmazza. Úgy véli, az országos tesztelés célja teljesíthetetlen. Mindezt pénteken jelentette ki Čaputová, miután találkozott Daniel Zmeko vezérkari főnökkel és Ivan Pachóval, a "Közös felelősség" akció parancsnokával.

"A szükséges mintavételi helyek csupán mintegy 60 százalékát sikerült előkészíteni a hétvége mindkét napjára"

– figyelmeztetett az államfő, aki szerint így nem lesznek képesek letesztelni több százezer állampolgárt.

A miniszterelnök egyelőre nem adott direkt választ az államfő felhívására. A közösségi oldalán közzétett egy bejegyzést, azt írta, „mindenki keresi az útját”. Ismételten felszólította az egészségügyi dolgozókat, hogy segítsék az országos tesztelést. Megosztotta Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter bejegyzését is, aki leszögezte, hogy a kormány tovább dolgozik azért, hogy sikeresen bonyolítsák le az országos tesztelést.

TASR