Óriási ötlettel segíthet magán a vágsellyei Duslo, de ez nem lesz olcsó!

2022. október 17. - 10:11 | Belföld

A vágsellyei Duslo egy tervezett leállás miatt már két hónapja nem folytat gyártó tevékenységet, és jelenleg is a kormány segítségére vár az újrainduláshoz, mivel az nagyon sokba kerül. Ugyanakkor az energiaválságból kifolyólag magán is kíván segíteni egy saját szélerőműpark kiépítésével. 

Óriási ötlettel segíthet magán a vágsellyei Duslo, de ez nem lesz olcsó!
Fotó: TASR

Túl drága az áram? Termeld ki! Ez lehet a vezérelve a műtrágya- és vegyszergyártó Duslo tervezett újabb beruházásának. 60 millió eurót fordítanának egy saját szélerőműpark kiépítésére a közvetlen közelükben. Ezzel a vágsellyei cég lehet az első nagyvállalat Szlovákiában, amely ilyen projektbe kezd - írja a Denník E. Eddig ugyanis csupán energetikai cégek vagy pénzügyi csoportok vállalkoztak ilyesmire.

A Duslo projektje ugyanakkor nemcsak egy nagy szélerőműpark építéséről szól, hanem arról is, hogy a jövőben ehhez egy napkollektorparkot is csatlakoztatnának. Andrej Babiš cseh-szlovák milliárdos, a Duslo tulajdonosa ehhez képest korábban meglehetősen kritikusan állt a megújuló energiaforrásokba történő beruházásokhoz. Mára azonban a szélerőműparkok és a napkollektorparkok kiépítése sokkal hamarabb megtérül, mint egykor, és jelentős nyereségeket eredményez.

Egy ilyen saját, megújuló energiaforrásokból táplálkozó park kiépítése pedig nagyon is kifizetődő lenne a Duslóra, amely az ország egyik legnagyobb energiafogyasztója. Ezáltal ugyanis nem kellene a szabad piac áringadozásaira bíznia magát. Beruházási projektjükben közölték azt is, hogy a kiépítendő parkok által gyártott áramot nem használnák fel teljes mértékben, ami pedig megmaradna azt értékesítenék.

A szélenergiával is ingadozás jár, ugyanis nem minden időszakban ugyanolyan a erős, máskor viszont túl sokat termel, ennek kiküszöbölésére saját tárhelyeket építene a Duslo, amelyeknek köszönhetően a szelesebb időszakok túltermelését is el tudnák raktározni akkumulátorokban, amelyeket a szélcsendesebb időszakokban merítenének.

A szélerőműparkot a Duslo telepe mellett, a Tornóc (Vágsellyei járás) és Cabaj-Čápor (Nyitrai járás) közti úton hoznák létre. Ezen a területen 6-7 szélerőművet helyeznének el, melyek együttes teljesítménye 37-43 megawattot tehet ki.Az egyes erőművek 250 méter magasak lennének, lapátjaik szélessége pedig 160 métert tenne ki. A beruházás értéke a tervek szerint 58 és 66 millió euró között mozoghat.

(Denník E)