Óriási rendőrségi akcióban vett részt Szlovákia – konditermeket, testépítőket kiszolgáló bűnbandára csaptak le, luxuskocsikat is lefoglaltak!

2021. április 11. - 08:49 | Belföld

Kilenc európai országra kiterjedő rendőrségi akcióban vett részt Szlovákia, melynek célja egy tiltott anyagok, hormonális szerek, szteroidok és hamis gyógyszerek gyártásával és terjesztésével foglalkozó nemzetközi bűnszervezet leleplezése volt.

Óriási rendőrségi akcióban vett részt Szlovákia – konditermeket, testépítőket kiszolgáló bűnbandára csaptak le, luxuskocsikat is lefoglaltak!
Rendőrségi felvételek - további fotókért kattints!

A cseh és szlovák hatóságok kezdeményezték egy nemzetközi nyomozócsoport létrehozását, melyet az Eurojust, illetve az Europol irányított, és munkájuk most hozott kézzel fogható eredményt. A csapatban emellett Magyarország, Románia, Németország, Hollandia, Olaszország, Spanyolország és Svédország rendőrei dolgoztak, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) pedig ennek keretén belül csapott le a bűnbanda szlovákiai ágára.

A Medik fedőnevű akció során 18 személyt vettek őrizetbe, és lefoglalták azokat az eszközöket, amelyeket a bűntények elkövetéséhez használtak.

Az üggyel foglalkozó vizsgálótiszt 13 személyt gyanúsított meg gyógyszerek és egészségügyi segédeszközök nagy mennyiségben és hosszú időn keresztül történő, bűnszervezetben elkövetett hamisításával, illetve anabolikus vagy hormonális hatóanyagokkal való illetéktelen tevékenységgel. Nyolc esetben javasolták a gyanúsítottak vizsgálati fogságát, a Pozsonyi I. Járásbíróság viszont csak három személynél rendelte el - számolt be róla a rendőrség.

A nemzetközi rendőrségi művelet szlovákiai részében 22 helyen tartottak házkutatást, melyek során több ezer adag hamisított anabolikus szert foglaltak le, melyeket nagyon nehéz megkülönböztetni az eredeti szerektől. Az ezekhez szükséges hatóanyagot Kínában szerezték be.

A házkutatások során lefoglaltak emellett 60 ezer euró készpénzt, valamint 12 luxuskocsit, többek között egy Ferrarit, öt Mercedest és egy Škoda Superbet.

A rendőrség közölte, hogy a bűnszervezetnek jól kiépített gyártó és terjesztő hálózata volt, melyen keresztül a legyártott szereket az egész Európai Unióba eljuttatták csomagküldeményekként. Ugyancsak átgondolt módszerekkel kommunikáltak és cseréltek pénzeszközöket.

A rendőrség a bűnbanda szlovák ágáról azt közölte, hogy hosszabb ideje szervezték az anabolikus szteroidok és a hamis gyógyszerek gyártását. Beszerezték az ehhez szükséges anyagokat, amelyeket azután Romániába szállítottak.

Ott gyártották le a különböző tiltott szereket, amelyeket aztán az EU legalább hat tagállamába szállítottak.

Az ügyfélkörükben voltak különböző hivatásos testépítők, illetve konditermek üzemeltetői, látogatói.

Romániában több millió euró értékben foglaltak le ilyen szereket, illetve a gyártásukhoz szükséges berendezéseket, eszközöket. Öt teherkocsira volt szükség az elszállításukhoz.

(parameter)