Óriási robbanás a szlovák határ közelében!

Kedden reggel óriási robbanás történt a Pozsonytól mindössze néhány kilométerre fekvő, ausztriai Baumgarten an der March községben - jelentette az ORF osztrák televízió információi alapján a Denník N.

Óriási robbanás a szlovák határ közelében!
Fotók: ORF/Rotes Kreuz Gänserndorf

Az erős robbanást Stupava, és a Pozsonyhoz tartozó Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) lakói is hallották, és az óriási lángokat is látni lehetett a szlovák oldalról.

Az ORF tájékoztatása szerint Ausztria legjelentősebb földgázelosztó terminálján történt a robbanás. A 18 helyszíni sérült közül már senki nincs életveszélyben, viszont a robbanás során egy személy életét vesztette.

Az osztrák rendőrség felszólított mindenkit, hogy kerüljék az érintett községet és környékét.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki tűzoltók, mentők és rendőrök. A gázelosztó terminál szóvivője szerint a hatóságok urai a helyzetnek, a tüzet már sikerült eloltani.

A mentési munkálatok mellett vizsgálják a robbanás lehetséges okát is. Egy rendőrségi helikopter ebből a célból felvételeket készít a helyszínről.

A földgázelosztó terminált leállították, jelenleg üzemen kívül van - közölte Armin Teichert, az osztrák földgázszállító hálózat üzemeltetője, a Gas Connect Austria szóvivője.

Az Eustream szlovák gázvezeték-üzemeltető közölte: a robbanás miatt leállították a Baumgartenbe irányuló szállítmányokat. A vállalat szóvivője szerint az eset nincs hatással a szlovákiai földgázkészletekre.

A robbanást követően jelentősen csökkent az Oroszországból a baumgarteni terminálra érkező földgáz mennyisége: a naponta megszokott 116 millió köbméter helyett ez a mennyiség 16 millió köbméterre zuhant.

A baumgarteni terminál a legnagyobb földgázelosztó Ausztriában. Oroszországból, Norvégiából és más országokból érkezik ide a földgáz, amelyet a terminálról szállítanak tovább Ausztrián belül, valamint Magyarországra, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba, Olaszországba és Németországba. Innen indul ki több gázvezeték is: a transz-ausztriai TAG, a nyugat-ausztriai WAG és a magyar-osztrák HAG.

A Nyugat-Európába irányuló orosz földgázszállítmányok mintegy harmadának célba juttatását a baumgarteni terminálon keresztül bonyolítják.

(para)