Óriási többséggel felfüggesztik a Fidesz tagságát az Európai Néppártban!

2019. március 20. - 18:50 | Külföld

A Néppárt elnöksége a Fidesz tagságának önkéntes felfüggesztését terjesztette elő, miután a jelek szerint a Fidesz és a Néppárt közgyűlése megegyezett erről.

Óriási többséggel felfüggesztik a Fidesz tagságát az Európai Néppártban!
Fotó: AP/TASR
Korábban itt írtunk a részletekről:
Mindjárt kiderül, mit kezd Orbánnal a saját európai pártcsaládja

Emellett felállítanak egy különbizottságot, amely a magyar jogállamiságot fogja megvizsgálni - a vizsgálat ideje alatt a Fidesz önkéntes alapon felfüggeszti tagságát. Ez lehetett a megegyezés tárgya. Három személy dönthet végeredményben arról, mi lesz a magyar kormányfő pártjával. Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár, Herman van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács volt elnöke és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament (EP) volt elnöke alkothatja a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának ügyében eljáró "három bölcs" tanácsát. A terv szerint a tanács tapasztalatokat gyűjtene Magyarországon, és jelentést állítana össze a politikai helyzetről és a Fidesz tevékenységéről.

A javaslatot 193-ból 190-en megszavazták.

A Néppárt elnöke, Joseph Daul a Twitteren jelentette be a döntést, ahol felsorakoztatja a határozat velejáróit, hogy mostantól kezdve a fideszesek

- nem vehetnek részt a néppárt ülésein,

- nem szavazhatnak a néppárt ügyeiben és

- nem jelölhetők a néppártiaknak járó tisztségekre az Európai Parlamentben:

Manfred Weber, az EPP frakciójának vezetője, akit a pártcsalád csúcsjelöltjévé választottak a 2019. tavaszi, európa parlamenti választások után lemondó bizottsági elnök helyére, egyszerűen csak annyit mond, "az értékeink nem képezik alku tárgyát", a Fidesznek "újjá kell építeni a bizalmat".

Jobb, ha mindenki megtanulja, a Fidesszel nem lehet packázni

"Minket nem lehet kizárni, és nem lehet felfüggeszteni." - így szól Orbán Viktor pártjának reakciója, ami azzal indít, hogy "Mi a politikánkon nem kívánunk változtatni. A mi politikánknak lényege továbbra is az, hogy mi egy erős Európát akarunk."

Az van, amit a Fidesz akart, jobb, ha elhiszed!

A Fidesz frakcióvezetője ezzel az egésszel kapcsolatban messziről indít: szerinte

"bevándorláspártiak akarták kizáratni a Fideszt az Európai Néppártból, de nem sikerült".

Kocsis Máté kifejtette: "miközben az európai szocialistáktól Judith Sargentinin és a liberális médián keresztül Gyurcsány Ferencig mindenki a Fidesz kizárását követelte a néppárttól, aközben a tanácskozáson a pártcsalád nem döntött sem a kizárásról, sem a felfüggesztésről." Mi több: "A Fidesz önként határozott úgy, hogy egy ideig nem vesz részt az EPP munkájában."

Még a Fidesz is megszavazta a "kompromisszumos" megoldást

"Az Európai Néppárt politikai közgyűlésén kompromisszumos megoldás született, amit az RMDSZ és a Fidesz is megszavazott - kompromisszumos megoldás 190 igen- és 3 ellenszavazattal"- írja bejegyzésében az erdélyi RMDSZ elnöke. "Nem örvendünk neki, de támogattuk, mert a kizárás nem vezetett volna előre. Csak mások malmára hajtotta a vizet a mostani kampányidőszakban" - vallja Kelemen Hunor.

Orbánék előremenekültek - ezt már Nagy József mondja a Néppártban zajló mozgásokról

A Fidesz előremenekült és “saját kérésére” felfüggesztette tagságát a jogállamiságot illető vádak tisztázásáig az Európai Néppártban, megelőzve a kényszerített felfüggesztésüket vagy kizárásukat. - véli a Híd európai parlamenti képviselője. Nagy József szerint "Manfred Weber csúcsjelölt érdeme, hogy

a néppártban is győzött a józan ész és nem a szélsőséges, hangoskodó vonal. Így mindkét fél számára maradt kiskapu",

hogy az EP választások után esetleges visszatérhetne az eredeti állapot.

A poén kedvéért jöjjön egy "független" szakértő, aki szerint nem akármilyen győzelmet aratott a Fidesz

Ifjabb Lomnici Zoltán, alkotmányjogász az M1 aktuális csatorna szerda esti Híradójában azt mondta: az ülésen történtek

"óriási győzelmet jelentenek a Fidesznek, egyúttal óriási vereséget a bevándorláspárti erőknek.

Súlyos vereséget szenvedtek azok az erők, politikai szereplők, amelyek, illetve akik a Fidesz kizárását szerették volna elérni" - tette hozzá Lomnici Zoltán, megjegyezve: hiába ment Brüsszelbe Soros György fia, Alex Soros is, sem neki, sem Judith Sargentininek sem sikerült kikényszerítenie, hogy kizárják, vagy felfüggesszék a Fideszt.

Ismételjük el még egyszer a lényeget: a Fidesz mostantól egy darabig nem vehet részt a néppárt ülésein, nem szavazhat a néppárt ügyeiben és nem jelölhet a néppártiaknak járó tisztségekre az Európai Parlamentben. Mi ez, ha nem egy sikertörténet?!

(sárp/parameter)