Óriási tűz tombol Csehországban, úton vannak a szlovákiai tűzoltók, hogy segítsenek (VIDEÓ)

2022. július 26. - 16:22 | Külföld

Több mint ötven lakost evakuáltak keddre virradóra a nyugat-csehországi Hřensko és Mezná településekről, miután vasárnap este óta egyre terjedő erdőtűz pusztít a České Švýčarsko Nemzeti Parkban.

A tűzoltóság jelentése szerint mintegy 30-35 hektáron ég már az erdő, s félő, hogy a tűz tovább terjedhet. Vít Rakušan belügyminiszter a közszolgálati televízióban elmondta: Csehország Szlovákiától és Németországtól kért tűzoltásra alkalmas helikoptereket, mert a sziklás-erdős vidéken a klasszikus tűzoltó technika csak korlátozott mértékben vethető be.

Az erdőtűz az éjjeli órákban átterjedt Németország területére is. "Az országhatárokat nem ismerő erdőtűz azt jelzi, hogy szükség lenne létrehozni egy oltásra alkalmas nemzetközi helikopter- és repülőgép-hálózatot Közép-Európában" - mondta újságíróknak a Prágában tárgyaló Annalena Baerbock német külügyminiszter.

A turisták által kedvelt és sűrűn látogatott vidéket hétfőn lezárták. Mezná településen már nyolc ház leégett, s kiürítették a Ferdinandov település mellett lévő német gyermektábort is. A többtucatnyi gyermeket autóbuszokkal Németországba szállították - jelentette a prágai közszolgálati rádió.

Roman Mikulec (OĽaNO) szlovák belügyminiszter kedden délután jelentette be, hogy úton vannak a szlovákiai tűzoltók Csehországba. A tárcavezető ígéretet tett, hogy amint lehetséges, elküldik az oltásra alkalmas helikoptert is, az azonban jelenleg az ország keleti részén van bevetésen.


(MTI/TASR)

Címkék: erdőtűz, Csehország