Óriásit csökkent a véradók száma Szlovákiában

2020. március 31. - 08:35 | Belföld

A Nemzeti Transzfúziós Szolgálat (NTS) információi szerint a koronavírus-járvány kezdete óta 74 százalékkal csökkent a véradók száma az országban.

Óriásit csökkent a véradók száma Szlovákiában
Fotó: Svet zdravia

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter a Nemzeti Transzfúziós Szolgálat igazgatónőjével, Renáta Dundovával tartott közös sajtótájékoztatót hétfőn, amelyen arra kérték az embereket, hogy a kialakult helyzet ellenére is adjanak vért.

A járvány előtt hetente átlagosan 3400 véradó volt az országban, a számuk azonban mostanra heti 887-re csökkent. Az NTS múlt heti felhívása óta 3688 véradó jelentkezett.

Az NTS szigorú intézkedésekkel óvja a véradók egészségét és a vér kivizsgálása is hasonlóan szigorú körülmények közt zajlik. Véradás előtt megmérik a véradó testhőmérsékletét, a véradóhelyeken pedig fokozottan ügyelnek a higiéniai feltételek betartására.

A véradás előtt egy jelentkezési lapot kell kitölteni, ami három kérdésből áll: a véradó volt-e az elmúlt 14 napban külföldön, volt-e kapcsolatban olyan személlyel, aki külföldön járt vagy karanténban van, illetve nincsenek-e COVID-19 megbetegedésre utaló tünetei.

Korábban a dunaszerdahelyi kórházat is üzemeltető Svet zdravia társaság kérte az embereket véradásra. Annak érdekében, hogy a véradás ebben a nehéz időszakban is teljesen zökkenőmentes és biztonságos legyen, speciális intézkedéseket vezettek be a dunaszerdahelyi kórházban is. A véradókat az épületbe történő belépéskor ellenőrzik, a helyiségeket alaposan fertőtlenítik, a vért pedig 14 napra „karanténba helyezik”.

Annak érdekében, hogy a véradók közül ne legyenek többen is egyszerre a helyiségben, a kórházak lehetővé teszik az időpontkérést, pontos napra és órára. Erre a célra a nap 24 órájában működnek a hematológiai-transzfúziós osztályok telefonos elérhetőségei, valamint a véradók e-mailben is kérhetnek időpontot.


(TASR/para)