Óriásit hibázott az egyik legjobb ügyész, Lipšic fedezte volna, de Žilinka fegyelmi eljárást indít ellene

2021. május 19. - 10:14 | Belföld

Maroš Žilinka főügyész fegyelmi eljárás indítását javasolja a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze, Peter Kysel ellen.

Óriásit hibázott az egyik legjobb ügyész, Lipšic fedezte volna, de Žilinka fegyelmi eljárást indít ellene
Peter Kysel (Fotó: TASR)

Žilinka kötelezettségszegés miatt akarja felelősségre vonni Kyselt, aki korábban a speciális ügyészi posztért folytatott harcba is beszállt, de a tisztséget végül Daniel Lipšis szerezte meg.

A főügyész friss javaslatára a SME napilap figyelmeztetett.

A fegyelmi eljárás azért indul, mert Peter Kysel hanyagsága miatt kiszabadult az előzetes letartóztatásból Jozef Rehák, a Különleges Rendőri Tevékenységek Hivatalának korábbi igazgatója. Konkrétan az történt, hogy Rehák - még a vizsgálati fogságból - kérelmezte szabadlábra helyezését, de kérelmét Kysel csak két hónap elteltével terjesztette bíróság elé, pedig ezen kérelmek elsőbbséget élveznek, és sürgősen, legfeljebb pár héten belül kell őket a bíróság elé terjeszteni.

Amikor a kérelem a Legfelsőbb Bíróság elé került, a jogsértés miatt Rehákot kénytelenek voltak azonnali hatállyal szabadon engedni.

Peter Kysel azzal magyarázza a csúszást, hogy a javaslat a speciális ügyészi meghallgatások idején került az asztalára, ami után közvetlenül covidos lett, és hosszabb ideig betegszabadságon volt. A szarvashibát felettese, Daniel Lipšic kisebb kötelezettségszegésnek minősítette, és csupán szóbeli figyelmeztetésben részesítette az ügyészt.

Súlyosabb lehet a büntetés

Peter Kyselt a fegyelmi eljárás keretén belül valószínűleg fizetésmegvonás fenyegeti. Súlyos hibák esetén 10 és 50 százalék közti, legfeljebb egy évig tartó fizetésmegvonást is ki lehet róni a hibázó ügyészekre.

Még ennél is keményebb büntetés lehet, hogy áthelyezhetik alacsonyabb rangú - kerületi vagy járási - ügyészségre, de ez nem túl valószínű. Daniel Lipšic ugyanis már azután tette meg helyettesének Peter Kyselt, hogy Rehákot a Legfelsőbb Bíróság szabadlábra helyezte.

Jozef Rehákot tavaly decemberben a Júdás fedőnevű akció keretén belül vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA). Azzal gyanúsítják, hogy tagja volt a rendőrségen belül működő korrupciós bűnszervezetnek, és folytatólagosan kenőpénzt fogadott el a Sýkora-klán maffiózóitól.

(parameter/TASR/SME)