Óriáspanda kutatóintézetet hoztak létre Szecsuán tartományban

2019. szeptember 30. - 14:10 | Tech

Óriáspanda kutatóintézetet hoztak létre a délnyugat-kínai Szecsuán tartomány központjában, Csengtuban.

Óriáspanda kutatóintézetet hoztak létre Szecsuán tartományban
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Az intézet az óriáspandák tudományos kutatására összpontosít, és hosszú távú kapcsolatot és együttműködést alakít ki a vezető kutatóintézetekkel és nemzetközi szervezetekkel.

Az intézet adatbázist hoz létre az óriáspandákról, genetikai állományaikról és kutatja az óriáspandák élőhelye helyreállításának, fogságban és vadon tenyésztésének módozatait, valamint betegségeik megelőzésének és gyógyításának lehetőségeit.

Az intézet együtt a kínai egyetemekkel és más kutatóközpontokkal otthon és külföldön az óriáspandák számára készülő nemzeti park tudományos tervezésében is részt vesz, valamint kutatja az állatok ökológiai és biodiverzitása védelmének lehetőségeit.

Az új intézet összpontosítani fog az óriáspandákkal kapcsolatos ökoturizmus fejlesztésére is - közölte Csang Csi-ho, az intézet vezetője.

Az óriáspandát 150 éve fedezték fel a kínai vadonban. Ez a világ egyik legveszélyeztetettebb faja, vadon mintegy kétezer él főként Sanszi és Szecsuán kínai tartományok területén. Fogságban világszerte tavaly 548 élt.

A Csengtuban 1987-ben hozták létre az óriáspanda fajvédelmi központot, ahol eddig mintegy 300 óriáspanda született.

A fajvédelmi központban éppen a múlt héten kezdődött meg egy nagyszabású bővítési program. Felépítik a 3500 hektárnyi területen elterülő Panda Planetet, ahol a tudományos központ mellett turisztikai látványosságokat is kialakítanak.

A fajvédelmi központ területét az eddigi 66,7-ról 235 hektárra bővítik, ahol 180 óriáspanda és a velük együtt élő fajok lesznek.

A turisztikai fejlesztéstől egyebek között azt várják, hogy 15 éven belül mintegy 16,6 millió látogatót vonzzanak majd évente, nemzetközi ökoturisztikai hellyé akarja fejleszteni a kínai kormány.

(MTI)

Címkék: óriáspanda