Őrizetbe vette a NAKA a Smerhez közeli František Imreczét

2021. január 29. - 07:05 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) péntek kora reggel őrizetbe vette a Pénzügyi Igazgatóság korábbi elnökét, František Imreczét.

Őrizetbe vette a NAKA a Smerhez közeli František Imreczét
Fotó: TASR

A DenníkN információi szerint korrupcióval és közbeszerzési csalással gyanúsítják. Helyettese, Daniel Čech december 2. óta vizsgálati fogságban van. A lap szerint ő együttműködik a rendőrséggel.

Imreczét a Smer jelölte a pénzügyőrség élére, és a jelenleg a Szlovák Nemzeti Bankot irányító Peter Kažimír expénzügyminiszter közvetlen beosztottjaként dolgozott.

A pénzügyőrség működését, az ott zajló dolgokat jól ismerte egy másik bűnbánó figura, Imrecze közvetlen beosztottja, Ľudovít Makó, aki a Pénzügyi Hatóság bűnügyi hivatalát irányította. Makó korábban egy rendőrségi vallomásában felvázolta, hogyan épült fel a Norbert Bödör és Tibor Gašpar által irányított bűnszervezet a rendőrségen belül.

Makót még szeptemberben letartóztatták, de mivel mindenre kiterjedő vallomásával segítette a nyomozást, a bíróság szabadlábra helyezte. Az exigazgató a vallomásában elismerte, hogy egy olyan hálózatnak volt a tagja, mely rendőrök széleskörű megvesztegetésével, illetve a Smer-SD politikai ellenfeleinek lejáratásával foglalkozott.

Imrecze 2012-től 2018 őszéig állt a pénzügyőrség élén és pozíciója megszerzése kapcsán azt lehetett hallani, hogy olyan smeres politikusok egyengették útját, mint az expénzügyér, Ján Počiatek vagy Robert Kaliňák, korábbi belügyminiszter. Imrecze nevéhez fűződik a Pénzügyi Igazgatóság informatikai rendszerének újjászervezése, amit sokan túlárazottnak tartottak. Kiderült például, hogy ez a folyamat suba alatt, a nyilvánosságot megkerülve zajlott le, miközben az állam súlyos 10 milliókat fizetett ki az új struktúra kiépítéséért. Az IT-rendszert főleg attól az Allexis nevezetű cégtől szerezték be, amelyiknek az élén Imrecze barátja, Michal Suchoba állt. Ez a Suchoba Marian Kočner ismerőse, és létezik egy hangfelvétel, ahol ők ketten arról egyeztetnek, hogy a pénzügyőrség némi pénzért békén hagyja a maffialistás vállalkozót.

A DenníkN birtokában van egy olyan felvételnek, amelyből kiderül, a nyitrai oligarcha, Norbert Bödör 2018 januárjában miként veszik át Kočnerrel azt, hogy a Suchoba által kifizetett pénzek miatt megzsarolják Imreczét.

"Mi lenne, ha elkapnánk Feri tökeit, azért a lóvéért, amit a strómanjától kap"

- hangzott akkor az azóta már rács mögé rakott,- sőt, 19 évre elítélt -Kočner javaslata. Ezt az egész zsarolási történetet Imrecze letagadta.

2018-ban egy uniós vámcsalási botrány miatt mondott le Imrecze. Ugyanis az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF kiderítette, hogy 2013-14-ben a Kínából az EU területére behozott áruk árát elhazudták, s ezzel 2 milliárd eurónyi vámbevétel-kiesést okoztak, s ebből 302 millió jut Szlovákiára. A csalás abban állt, hogy a nagy tömegű bejövő áruk valós áránál jóval alacsonyabb árat tüntettek fel a vámon, így jóval kevesebb vámot is fizettek be.

(DenníkN/para)