Őrizetbe vették az ekecsi kettős gyilkosság gyanúsítottját!

2018. november 13. - 08:59 | Régió

DUNASZERDAHELY - A rendőrség hétfőn reggel őrizetbe vette a 2017 márciusában történt ekecsi kettős gyilkosság gyanúsítottját.

Őrizetbe vették az ekecsi kettős gyilkosság gyanúsítottját!
A 61 éves Monozlai Friderikát és 64 éves férjét, Monozlai Bélát 2017. március 9-én gyilkolták meg ekecsi otthonukban (Fotók: Paraméter/Facebook) - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyíilk!

A Paraméter értesülése szerint a gyanúsított a 39 éves B. Erzsébet, a család rokona. A nőt hétfőn reggel, dunaszerdahelyi lakásából vitték el a rendőrök.

Az ekecsi házaspár, Monozlai Béla és Friderika 2017. március 9-én lett brutális gyilkosság áldozata. A 64 éves férfit hét, 61 éves feleségét ötvenöt késszúrással végezte ki a kegyetlen elkövető.

Alig telt el pár hét a szörnyű bűntett után, és a gyanú a család egyik hozzátartozójára terelődött - aki megegyezik a hétfőn őrizetbe vett gyanúsítottal. A nőnél tavaly májusban házkutatást tartottak a rendőrök, és találtak nála egy sportcipőt, melynek mérete és talpmintája tökéletesen egyezett azzal a véres lábnyommal, amelyet az áldozatok házában dokumentáltak a helyszínelők. A cipőt akkor laborvizsgálatra küldték, ám vér-, illetve DNS-maradványokat nem találtak rajta, így bizonyítékok hiányában egynapos rendőrségi őrizet után a nőt szabadon engedték.

Egy évvel a gyilkosság után - idén márciusban - a nő beismerte, hogy ott volt a gyilkosság színhelyén, látta a holttesteket is, de a gyilkosság elkövetését kitartóan tagadta.

Ezt követően a meggyilkolt házaspár gyerekei úgy döntöttek, nyilvánosságra hozzák a rémtett részleteit, hátha előremozdíthatják a holtpontra jutott nyomozást. Gyorskölcsönök, titkolózás, véres lábnyom, hiányzó kamerafelvétel, beismerő vallomás, hazugságvizsgálat - a gyilkosság hátterérét idén áprilisban kapcsolódó cikkünkben ismertettük:

Ennyi véletlen nincsen – Tudják, ki gyilkolta meg az ekecsi házaspárt

Kérdésünkre Mária Linkešová rendőrségi szóvivő hivatalosan is megerősítette, hogy a gyilkossági ügy gyanúsítottja az említett B. Erzsébet. A hatóság kezdeményezi a nő előzetes letartóztatását.

A brutális ekecsi kettős gyilkosság gyanúsítottja, B. Erzsébet (Forrás: Facebook)

"A kettős gyilkosság felderítésén nemcsak a vizsgálótiszt, hanem rendőrök és szakértők egész sora dolgozott, együttműködve az ügyet felügyelő ügyésszel" - nyilatkozta szerkesztőségünknek a rendőrségi szóvivő.

A begyűjtött bizonyítékokon, bűnügyi nyomokon és szakértői véleményeken kívül különböző tanúvallomások, valamint a telekommunikációs és banki adatok elemzése vezetett a gyanúsított letartóztatásához.

"Az elhúzódó szakértői vizsgálatok ellenére a rendőrök mozaikszerűen rekonstruálták a gyilkosság elkövetőjének lépéseit. A vizsgálótiszt által szerzett bizonyítékok alapján meg lehetett hozni a döntést, és meggyanúsítani a konkrét személyt"

- közölte Mária Linkešová rendőrszóvivő.

Amennyiben B. Erzsébet bűnössége a bíróság előtt is beigazolódik, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is számíthat.

Ekecs, 2017. március 10. - Lezárt utca és rendőrségi helyszínelés a tett színhelyén (Fotó: Paraméter)

Hajsza a bizonyítékok után, gyilkosok szabadlábon

Az ekecsi kettős gyilkosság óta 20 hónap telt el, és bár B. Erzsébettől azóta családjának nagy része eltávolodott, a nő szabadlábon mozgott. Az utóbbi időben nem először fordult elő a Dunaszerdahelyi járásban, hogy bár a nyomozóhatóság előtt már ismert egy gyilkosság feltételezett elkövetőjének kiléte, bizonyítékok hiányában elhúzódik a lehetséges tettes meggyanúsítása.

A 2018 januárjában életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt M. László 2015. januárjában kegyetlenül meggyilkolt egy rokkantnyugdíjas nőt a dunaszerdahelyi Északi Lakótelepen. A gyanú heteken belül ráterelődött, majd miután 10 hónap múlva DNS-vizsgálat igazolta, hogy a vérét megtalálták az áldozat lakásában, a rendőrség őrizetbe vette, ám az illetékes ügyésznek a DNS-vizsgálat nem volt elegendő, és nem indítványozta a gyanúsított letartóztatását, akit akkor szabadon engedtek. Három héttel később M. László saját lakásába hívta, majd 50 késszúrással meggyilkolta következő nyugdíjas áldozatát, a 63 éves K. Ferencet. A "szeveri gyilkos" ezután került csak vizsgálati fogságba. A Nagyszombati Járásbíróság végül azon bizonyítékok alapján ítélte őt el, melyeket az ügyész korábban nem gondolt elegendőnek az előzetes letartóztatás indítványozásához.

(db)