Őrizetbe vették a NAKA nyomozóit, akik a Gašpar-féle rendőrségnél kialakult bűnbanda ügyeiben szaglásznak!

2021. szeptember 13. - 09:20 | Belföld

Az Aktutality.sk és a Denník N több, egymástól független forrásra hivatkozva közölte, hogy őrizetbe vették a Tisztítótűz fedőnevű nyomozás vizsgálótisztjeit.

Őrizetbe vették a NAKA nyomozóit, akik a Gašpar-féle rendőrségnél kialakult bűnbanda ügyeiben szaglásznak!
Illusztráció

A Denník N konkrét neveket is közölt, ezerint Ján Čurilla, Pavol Ďurko és nyomozótársaik is az őrizetbe vett személyek között vannak, az akciót a belügyminisztériumi inspekció hajtotta végre. Rajtuk kívül két másik vezető nyomozót vettek őrizetbe, az Aktuality.sk információi szerint a rendőrég pozsonyi épületében.

A Tisztítótűz az az akció, mely során tavaly november elején letartóztatták Tibor Gašpar országos rendőrkapitányt, Peter Hraškót, a NAKA korábbi igazgatóját és Róbert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes főosztályának vezetőjét is.

Čurilla volt eredetileg az Isten malmai (Božie mlyny) nevű akció vezető nyomozója is, Ďurko pedig az, aki a SIS exigazgatója, Vladimír Pčolinskýt meggyanúsította korrupcióval. Ez utóbbi gyanúsítást Jozef Kandera, a Legfőbb Ügyészség ügyésze a kétes, 363-as büntetőjogi paragrafusra hivatkozva ejtette.

A belügyminisztériumi inspekció annak gyanúját vizsgálja, hogy a nagyobb kiterjedésű nyomozások során befolyásolhatták a tanúkat. Ezzel konkrétan a pozsonyi Takáč-banda korábbi tagjait, Peter Petrovot, Matej Zemant és Dömötör Csabát gyanúsítják, utóbbi már be is ismerte, és vádalkut kötött, majd a hamis tanúzásért felfüggesztett börtönt kapott.

A belügyi inspekció csapatát, amely most az őrizetbe vételeket végrehajtotta, korábban Diana Santusová vezette, őt azonban áthelyezték a csoporttól, miután a sobrancei határrendészet különleges egységét rendelte Pozsonyba, hogy az őrizetbe vegye Zemanékat. Az akcióba belenyúlt Peter Kovařík országos rendőrkapitány is, akit emiatt hatásköri visszaéléssel gyanúsítottak meg, és végül szeptember 15-i hatállyal lemondott.

Az Aktutality.sk ír egy, a hétvégén nyilvánosságra került dokumentumról, mely a NAKA egy realizációs javaslataként hat, Igor Sukupčák, a pozsonyi NAKA kirendeltség vezetője írta alá, és egy bűnszervezet kialakításáról van benne szó. Gyanús személyként említik benne Branislav Zurian korábbi NAKA-igazgatót, a már említett Santusovát, és Ján Kaľavský korábbi nyomozót, aki már együttműködik a rendőrséggel. A szeptember 6-i keltezésű javalattal az említett személyek meggyanúsítását kezdeményezték.

A javaslat szerint a bűnszervezet vezetője egy bizonyos X úr, mely névvel egy Peter Košč nevű fickót szoktak illetni. Ellene pillanatnyilag eljárás folyik Dušan Kováčik, a Speciális Ügyészség korábbi vezetőjének megvesztegetése gyanújával, szökésben van.

Közben már megszólalt a belügyminiszter is. Roman Mikulec a NAKA tisztjeinek letartóztatásával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy "tényleg aggódom amiatt, ami történik".

Szerinte ez a folytatása annak a törekvésnek, hogy "megfélemlítsék a nyomozókat, és az én meggyőződésem egyre csak erősödik a háttérben folyó piszkos játékról. Nem lep meg, hogy az esetet az a kerületi ügyészség felügyeli, amelyik célirányosan meggyanúsította az országos rendőrfőkapitányt"

- utalt a miniszter Kovařík ügyére.

(Denník N/Aktutality.sk)