Őrizetbe vették Tunéziában Hamadi Dzsebali volt miniszterelnököt

2022. június 24. - 07:47 | Külföld

A tunéziai rendőrség csütörtökön őrizetbe vette Hamadi Dzsebali volt miniszterelnököt - közölte az ellenzéki, mérsékelt iszlamista Ennahda párt vezető politikusának családja a Facebookon.

Őrizetbe vették Tunéziában Hamadi Dzsebali volt miniszterelnököt
Hamadi Dzsebali - Fotó: Wikipédia

A tájékoztatás szerint a politikust Szúsza városában vették őrizetbe, elkobozták az ő és felesége telefonját is, majd ismeretlen helyre szállították.

"Az elnök személyesen felelős azért, hogy Dzsebalinak ne essen se testi, se lelki bántódása" - közölte a család. Egyben felszólították a civiltársadalmi és emberi jogi szervezeteket, hogy emeljenek szót "ezen elnyomó üzelmek ellen".

Az al-Hadasz líbiai televízió értesülése szerint a volt kormányfőt pénzmosással vádolják.

Dzsebali 2011-ben lett miniszterelnök, de 2013-ban a Sokri Beladi baloldali ellenzéki vezető meggyilkolása miatt elmérgesedett súlyos belpolitikai válság nyomán lemondásra kényszerült.

A tunéziai belügyminisztérium nem kommentálta a Dzsebali őrizetbevételével kapcsolatos értesüléseket, azonban péntekre sajtótájékoztatót hívott össze.

Ennahda volt a legnagyobb parlamenti párt, mielőtt Kaisz Szaíd elnök március végén, nyolc hónappal a működése felfüggesztése után feloszlatta a törvényhozást, április végén pedig átvette az irányítást az ország választási bizottsága felett, majd népszavazást írt ki az elnöki jogkörök kiszélesítését tartalmazó új alkotmányról. Ellenlábasai szerint Szaíd puccsal vette át a hatalmat az észak-afrikai országban.

Az államfő ugyanakkor azt állítja, törvényesen járt el annak érdekében, hogy kimozdítsa Tunéziát az utóbbi évek politikai bénultságából és gazdasági stagnálásából, amelyet szerinte a kormányzatban elhatalmasodott, korrupt elit idézett elő. Szaíd vitatott intézkedései óta számos befolyásos politikust és üzletembert vettek őrizetbe, vagy indítottak velük szemben eljárást gyakran korrupció, illetve rágalmazás vádjával. A képviselők a törvényhozás feloszlatásával elvesztették parlamenti mentességüket.

(MTI)