Örményország beperelte Azerbajdzsánt a hágai Nemzetközi Bíróságon

2021. szeptember 17. - 21:33 | Külföld

Örményország pert indított a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) a szomszédos Azerbajdzsán ellen, amellyel több évtizedes vitája tavaly újabb fegyveres konfliktusba torkollt.

Örményország beperelte Azerbajdzsánt a hágai Nemzetközi Bíróságon
-illusztráció- (Fotó: AP)

Örményország azzal vádolja Azerbajdzsánt, hogy megsérti a faji megkülönböztetés elleni 1969-es nemzetközi egyezményt - írta az ICJ csütörtök esti közleményében, amelyet az AP pénteken idézett. Örményország a keresetben azt állítja, hogy az örmények "államilag támogatott gyűlöletpolitika" áldozatai Azerbajdzsán részéről, "rendszeres megkülönböztetésnek, tömeggyilkosságoknak, kínzásoknak és más visszaéléseknek vannak kitéve".

A beadvány a több mint negyedszázada az örmény kormány által támogatott, örmény etnikumú fegyveres erők ellenőrzése alatt lévő Hegyi-Karabah tartományra összpontosít.

A hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, többségében örmények lakta beékelődés a szovjet időben autonóm státusszal rendelkezett. A keresztény örmények és a muszlim azeriek közötti feszültség a Szovjetunió összeomlásakor - amikor Hegyi-Karabah Örményországhoz akart csatlakozni - 1991-ben háborúba torkollott. Az összecsapásokban becslések szerint 30 ezren haltak meg, és mintegy egymillióan menekültek el otthonukból. Karabah végül kinyilvánította elszakadását Azerbajdzsántól, de nem lett Örményország része. Azóta rendszeresek a fegyveres incidensek Karabah határán.

Tavaly ismét fegyveres konfliktus tört ki a két ország között, amely a legsúlyosabb volt 1994 óta.

Örményország állítása szerint az azeriek a tavalyi konfliktus idején súlyosan megsértették a faji megkülönböztetés elleni egyezményt.

Az örmény beadvány szerint - bár november 10-én életbe lépett az Oroszország közvetítésével létrejött tűzszünet - Azerbajdzsán részéről folytatódtak az örmény hadifoglyok, túszok és mások elleni gyilkosságok, kínzások és más visszaélések.

Azerbajdzsán várhatóan a jövő héten nyújt be hasonló beadványt Örményország ellen az ICJ-hez - közölte Twitter-üzenetében Elnur Mammadov azeri külügyminiszter-helyettes. "Nem fogjuk eltűrni a harmincévi megszállás alatt az emberi jogok területén elkövetett jogsértéseket" - tette hozzá.

Egy másik beadványban Örményország arra kérte a bíróságot, hogy sürgősen hozzon átmeneti intézkedéseket az örmények megvédésére a további bántalmazások ellen, valamint a viszály kiszélesedésének és súlyosbodásának megelőzése érdekében, amíg a per folyik az ENSZ-tagállamok közötti vitákban döntő Nemzetközi Bíróságon.

(MTI)