Örökre eltiltották a csontrészeg sporikat Csehországban a játékvezetéstől

2016. május 15. - 18:34 | Sport

Szilvapálinkát ittak a játékvezetők az öltözőben, közvetlenül a meccs előtt a hétvégi cseh bajnoki fordulóban, a tartalékjátkvezető szerint az öltözőben még minden rendben volt, aztán megsütötte őket a nap. A nemzetközi hírűvé vált botrány szereplőit példásan megbüntette a Cseh Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága.

Örökre eltiltották a csontrészeg sporikat Csehországban a játékvezetéstől
Fotó: Youtube

Azonnali hatállyal eltiltotta a játékvezetéstől az év végéig a Cseh Labdarúgó Szövetség azt a négy játékvezetőt, akik pénteken a Příbram-Slavia Praha mérkőzés előtt alkoholt fogyasztottak, Marek Pilný és Jiříh Jech játékvezetőktől pedig örökre megvonták játékvezetői engedélyüket. A két vétkes Csehországban soha többet nem vezethet meccset sem az első osztályban sem a legalacsonyabb ligában.

Pelta elnök sajnálta, hogy nincs érvényben a halálbüntetés

"Sok mindent megéltem már, de a Příbramban történtek minden elképzelhetőt felülmúltak. Próbáltam tűrtőztetni magam, hogy hideg fejjel próbálom megoldani a helyzetet, de nem sikerült. Azonnali hatállyal rendkívüli szavazásra összehívtam a fegyelmi bizottságot, akik gyors döntést hoztak azokról, akik cselekedeteikkel megalázták a cseh labdarúgást.

“Ma azt mondom, kár, hogy csak életfogytiglanit lehet kiosztani és nincs hatályban a halálbüntetés." - nyilatkozta felháborodva az egyébként korábban ügynöki múlttal is megvádolt Miroslav Pelta szövetségi elnök.

Pelta szövetségi elnök szombati sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, a jövőben változtatnak a játékvezetők ellenőrzésén is, szigorításokat, alkohol-tesztet, vezetnek be. A meglehetősen felháborodott elnök mindezt úgy kommentálta, hogy soha az életben nem gondolta volna, hogy ilyen helyzetben kell majd lépnie és arra sem emlékszik, hogy valaha találkozott volna-e már hasonló kihívásokkal a cseh labdarúgásban.

Bukdácsoló, “táncoló” átékvezető az oldalvonalon

A cseh bajnokság 29. fordulójában, a Příbram fogadta a fővárosi Slavia Prahat, de a játékosokon kívül a játékvezetők is szórakoztatták a közönséget. Marek Pilný negyedik játékvezető bazári majomként rohangált az oldalvonal mentén, később a földre bukfencezett, végül a helyi rendezőknek kellett megnyugtatni. Pilný, aki egyben az OFS Trutnov egyesület elnöke és a Hradec Kralové megyei futballszövetség alelnöke, "előadása" során elvesztette mikroportjat is. Az előadást természetesen mindenki látta, a helyi közönség, a játékosok és a tévéközvetítés jóvoltából bárki Csehországban.

Nevetgélő, pislogó és vizelő játékvezetők a pályán

Pilný a második félidőre természetesen már nem jött ki a pályára, ahogy a příbrami klub szóvivője fogalmazott, "Pilný veszélyztette volna a folytatásban a mérkőzés résztvevőinek biztonságát". Ismert: a negyedik játékvezető fontos szerepet tölt be a mérkőzésen: bármely asszisztens sérülése esetén az ő feladatuk a helyettesítés. Láthatóan nem volt formában Jiří Jech gólvonal-bíró sem, ő a szurkolók szeme láttára könnyített magán a pálya mellett. Videófelvételek alapján biztosan állítható, hogy a mérkőzés játékvezetője is furcsa állapotba került: hosszan pislogott, máskor pedig vidáman kacarászott magában.

De mi történt az öltözőben?

A hazai klub elnöke szerint a játékvezetők még közvetlenül a meccs előtt is ittak. A takarítók öltözőjükben üres szilvapálinkás (slivovica) találtak. “Ez még egy ökröt is kiütöt volna”, kommentálta újságíróknak az információt a Příbram elnöke. Amikor a rendőrök megszondáztatták a sporikat, Pilný negyedik játékvezető vérében több, mint két milligram alkohol mutattak ki, a többieknek ettől alacsonyabb értéket.

Nemzetközi visszhang

Természetesen a botrányos felvételek bejárták a világot, az esetről beszámolt az angol BBC a német Bild, a spanyol Marca és az AS is. “A munka az munka, de egyben egy olyan hely is, ahol bármi megtörténhet”, kommentálta az esetet a Bild. “Bíró úr, ön ki van állítva ittas vezetés miatt”, harsogta a Marca címlapja, míg az AS megállapította, hogy eddig az alkohol inkább a szurkolók hangulatjavító eszöze volt, de úgy tűnik, “a cseh első osztályban egy kicsit másképp van”.

A botrány Csehországban is nagy hullámkat vert a helyi futballvilágban. Ladislav Vízek, egykori csehszlovák válogatott szerint a játékvezetők úgy viselkedtek, mint a bugris parasztok. Hozzátette: “De amilyen emberek vezetik futballunkat, olyanok a beosztottak is.” Az első osztályú bajnoki küzdelmek fő szponzora, a Synot cég tulajdonosa is felháborodottan nyilatkozott: “Ha ez nálunk történt volna meg a cégben, azonnal elbocsátom”. A Cseh Labdarúgó Szövetség a nyilatkozat után határozottan lépett az ügyben.

Csehszlovák Kém