Öröm a szemnek és a léleknek: Slota bilincsben, bíróság előtt

2022. március 26. - 11:56 | Belföld

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egykori elnökét, Ján Slotát szombaton a bazini Specializált Büntetőbíróságra szállították a rendőrök.

Öröm a szemnek és a léleknek: Slota bilincsben, bíróság előtt
Ján Slota a bazini Specializált Büntetőbíróságon (Fotó: TASR - Pavol Zachar)

A bíróság arról hivatott dönteni, hogy előzetes letartóztatásba helyezhető-e a nacionalista zsolnai expolitikus, akit társtettesként elkövetett kenőpénz elfogadásával gyanúsítanak a hatóságok. Az illetékes ügyész a bűnismétlés fennálló veszélye, valamint a tanúk esetleges befolyásolása miatt tartja indokoltnak, hogy Slota vizsgálati fogságba kerüljön.

Lefizettek egy bírót

Ján Slotát még csütörtökön (március 24.) fogták el a rendőrök. Ügyét a Zsolnai Kerületi Bíróság egykori bírája, Pavel Polka robbantotta ki - akit még 2020-ban tartóztattak le a bírósági korrupció ellen irányuló Plevel (magyarul: Gaz) elnevezésű rendőrségi akció során. Polka beismerte bűnösségét, vádalku keretében három év - öt évre felfüggesztett - börtönt kapott, majd más bűnügyek kapcsán is beismerő vallomást tett.

A SME cikke szerint egyik kihallgatása során Polka arról számolt be a rendőröknek, hogy 2018-ban Ján Slota azzal kereste meg, hogy az illetékes bírósági szenátus tagjaként nem tudná-e mérsékelni egy tragikus balesetet okozó férfi büntetését, akit első fokon három év letöltendő börtönre ítéltek. A vétkes sofőr megfordult az autópályán, és ezzel egy vétlen férfi halálát okozta.

Mivel az ügy fellebviteli tárgyalása Polka szenátusához került, a bíró vállalta a dolgot. Tudomása szerint a sofőr 10 ezer eurót adott egy közvetítőnek, aki Slotának továbbította a pénzt, majd a bíró markát végül ötezer euró ütötte. Egyelőre nem tudni, hogy Slota lefölözte-e a kenőpénzt, és ha igen, mennyit tett el belőle. Kenőpénz elfogadása miatt a magyarellenes kirohanásairól hírhedté vált Slotát kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik. Szombaton kiderül, hogy szabadlábon védekezhet-e, vagy rács mögött kell megvárnia az ítéletet.

(TASR/parameter)