Oros László helytörténész monográfiáját mutatták be Felsőszeliben

2019. október 4. - 08:30 | Kultúra

A mátyusföldi település evangélikus templomában mutatták be az elmúlt vasárnap Oros László helytörténész legújabb könyvét, a Leskó Mihály (1808–1879) életéről írt monográfiát.

Oros László helytörténész monográfiáját mutatták be Felsőszeliben
Lelkes Vince felvételei - További fotókért kattints!

A szerzőt és az érdeklődő közönséget Zuzana Slížiková lelkésznő köszöntötte.

A kötetet a magyarországi Fótról érkezett id. Zászkaliczky Pál nyugdíjas evangélikus lelkész ajánlotta „buzgó tanulmányozásra mindenkinek, aki a történelemből tanulni akar”.

Oros László elmondta, hogy dolgozata egyrészt új adalékokkal szolgál Leskó Mihály egykori felsőszeli lelkész, a Pozsony megyei al- majd főesperes életéhez, az ő selmecbányai tanulmányi éveihez, a család históriájához, taglalja a korabeli nemzetiségi viszonyokat, ill. a protestáns pátens történetét, másrészt rámutat azokra az eseményekre, amelyek a lelkipásztor felsőszeli szolgálati idejéhez kapcsolódnak – ilyenek például a templom, a paplak és az iskola építése.

A könyv – a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület és a Bibliotheca Pro Patria gondozásában jelent meg 2019-ben – a bemutató helyszínén megvásárolható volt és kérésre a szerző örömmel ellátta azt ajánlásával.

Záróakkordként a résztvevők megkoszorúzták a 140 éve elhunyt Leskó Mihály sírját a helyi temetőben.

(lv)

Címkék: könyvbemutató