Orosch János szentmisén bírálta Bezákot és a meg sem nevezett Čaputovát

2019. március 11. - 13:34 | Belföld

A nagyszombati érsek közvetve kritizálta azokat a papokat, többek között elődjét, Róbert Bezákot, akik kinyilvánították a liberális elnökjelöltek iránti támogatásukat.

Orosch János szentmisén bírálta Bezákot és a meg sem nevezett Čaputovát
Zuzana Čaputová és Róbert Bezák

Bezák konkrétan beállt Zuzana Čaputová mögé, aki pedig a művi terhességmegszakítás terén a status quo, vagyis a jelenlegi helyzet fenntartása mellett foglalt állást, továbbá támogatja azt is, hogy az azonos nemű párok hivatalosan egymás regisztrált partnereivé válhassanak.

"Az elnöknek útmutató fényként kellene szolgálnia saját, nemcsak intellektuális, de erkölcsi életével is mindenki előtt, akik életükkel és szívükkel is az igaz értékeket vallják, amelyek pedig az igazság és igazságosság, az élet tisztelete, az ember tisztelete a természetes fogantatástól a természetes halálig, és a hagyományos család tisztelete, melynek alapja pedig egy férfi és egy nő - apa és anya" - jelentette ki Orosch a vasárnapi istentiszteleten a nagyszombati katedrálisban.

Róbert Bezák még szeptemberben állt Čaputová mögé, amikor azt mondta: "Az egyik legfőbb közjogi méltóság hivatalát betölthetné egy nő, aki bizonyította, hogy az igazság és az igazságosság pártján áll."

Erre Orosch püspök: "Sajnos azt kell mondjam, némely papok hivatásuk első, második és harmadik fokozatán is az ilyen ultraliberális nézeteket vallják. Kiállni a televízióba és egy ultraliberális párt hölgy jelöltjét támogatni súlyos vétek."

Úgy véli, ez nem a helyes út, ugyanis a hívőket zsákutcába, a katasztrófa irányába tereli.

Hétfőn Čaputová is reagált, ám mint fogalmazott, véleménye nem változott. "Az ilyen nyilatkozat érzésem szerint elválaszt és nem összeköt. Ehhez én nem szeretnék hozzájárulni, ehelyett az emberekkel szeretnék beszélni, ne hagyják, hogy megosszák őket. A hatalom arroganciája eddig azért járt sikerrel, mert az emberek széthúztak. Ezeket az embereket szeretném arra kérni, maradjunk egységesek" - reagált az Aktuality.sk érdeklődésére, egyúttal felszólított arra, hogy szülessen társadalmi konszenzus a nézetkülönbségek esetén.

"Úgy hiszem, az együttérzés, emberség és igazságosság iránti igény az, ami összeköt bennünket. Éppen ezért mindenkit szeretnék megszólítani, a szlovákokat, magyarokat, ruszinokat, romákat, liberálisokat és konzervatívokat, hívőket és nem hívőket" - húzta alá.

(Aktuality.sk)